Βρετανία: Από τις 4 Ιανουαρίου στον πληθυσμό το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca

ανταπόκριση από τη Βρετανία για την ΕΡΤ: Ευδοξία Λυμπέρη

Το εμβόλιο της Οξφορδης/ ΆστραΖένεκα αναμένεται να λάβει έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ σύντομα αναμένεται η χορήγηση του στον πληθυσμό.

Εκατομμύρια Βρετανοί θα λάβουν το εμβόλιο κορονοϊού της Οξφόρδης από τις 4 Ιανουαρίου.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν την πρώτη τους δόση είτε του εμβολίου της Οξφόρδης είτε του εμβολίου της Pfizer μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη μετατροπή μεγάλων χώρων όπως στάδια και συνεδριακά κέντρα για μαζικούς εμβολιασμούς.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές της Τέλεγκραφ ανέφεραν ότι η έγκριση θα μπορούσε να δοθεί έως την Κυριακή καθώς η εταιρεία υπέβαλε την τελική σειρά δεδομένων στον Οργανισμό Φαρμάκων και Υγειονομικής Φροντίδας (MHRA) την Δευτέρα το βράδυ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, με τα 40 εκατομμύρια να έχουν διατεθεί έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Το Σάββατο το βράδυ, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca είπε στους κυριακάτικους Τάιμς ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν είναι κατά 95% αποτελεσματικό δηλαδή εξίσου με αυτό που αναπτύχθηκε από την Pfizer και τη Moderna.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τη νικηφόρα φόρμουλα και πώς να αποκτήσουμε αποτελεσματικότητα που, μετά από δύο δόσεις, είναι στο ίδιο επίπεδο με όλους τους άλλους», είπε στους The Sunday Times. «Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γιατί θα δημοσιεύσουμε κάποια στιγμή» είπε ο Pascal Soriot.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι πολύ πιο απλό και εύκολο στον χειρισμό και στην διάθεση στον πληθυσμό καθώς δεν χρειάζεται κατάψυξη ούτε ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης.