Μισέλ Μπαρνιέ: Ο Mr. Brexit επιστρέφει στη Γαλλία

«Αποστολή εξετελέσθη και δεν πρόκειται να πηδήξω από χαρά γιατί το Brexit είναι απώλεια για όλους μας», δήλωσε νηφάλια ο 69χρονος Μισέλ Μπαρνιέ  όταν παραμονή των Χριστουγέννων δόθηκε τέλος σε τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων με τις 1500 σελίδες της συμφωνίας που θα διέπει τις σχέσεις Ευρώπης- Λονδίνου από την 1η  Γενάρη 2021.

«Θα χρησιμοποιήσω πλέον την ενέργειά μου για να εργασθώ για την χώρα μου», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο της Franceinfo όταν ερωτήθηκε για τα σχέδιά του, προσθέτοντας ότι η Γαλλία έχει ανάγκη από «ενότητα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σχολίασε ότι ολοκληρώνοντας αυτήν την αποστολή υψηλού κινδύνου  και συμπληρώνοντας μισό αιώνα πολιτικής ζωής, ο Μπαρνιέ πήρε εκδίκηση από εκείνους, συμπεριλαμβανομένου των Γκωλιστών του στρατοπέδου του, που δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτόν.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος των Βρυξελλών, παρουσία του οποίου έδωσαν τα χέρια ο στρατηγός Ντε Γκολ και ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ το 1963,  στη θέση του «κ. Brexit», «πέτυχε αναγνώριση ως αρχηγός κράτους» , επισημαίνουν δημοσιεύματα, «χωρίς αμφιβολία, είναι σήμερα ο Γάλλος με  ευρωπαϊκή καριέρα  ίσως πιο επιτυχημένη και από τον Ζακ Ντελόρ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της  Κομισιόν για δέκα χρόνια.

Ως έφηβος, εισήλθε στην πολιτική ο Μισέλ Μπαρνιέ ως ο νεότερος εκλεγμένος, το 1978 και επιστρέφει στη χώρα του, αφήνοντας, όπως γράφτηκε, ακόμη και «την πρώτη του αγάπη», τη θέση του ευρωβουλευτή.