Τουρκία: Παρατείνεται η κράτηση του Καβαλά – «Καμία παραβίαση»

Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, παρατείνεται η προφυλάκιση του υπόδικου επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος αποτέλεσε «εξαίρεση» από τις πρόσφατες υποσχέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε λόγο για «δίκη παρωδία». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Ο Ερντογάν αποκαλεί τον Καβαλά «χορηγό» των διαμαρτυριών του 2013 στο Πάρκο Γκεζί, παρά το γεγονός ότι δικαστήρια τον έχουν απαλλάξει απ’ αυτή την κατηγορία. Ο 63χρονος Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, αφού συνελήφθη και πάλι με κατηγορίες σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η δίκη που σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 άρχισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν το δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκιση του και όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίασή του για τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εξετάσει άλλον έναν μάρτυρα.