Γιορτινές μέρες για όλους με τη βοήθεια των Δήμων

Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε τους δικούς της κανόνες το 2020, με άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών και αυτό δεν άφησε έξω ούτε τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ταυτόχρονα όμως, κινητοποίησε και τις δυνάμεις εκείνες, που ανέδειξαν την αλληλεγγύη και το κοινωνικό πρόσωπο προς τους αδυνάμους, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και γενικότερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Και οι δήμοι της Αττικής πρωτοστάτησαν σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην νιώσει κανείς μόνος και κανείς αβοήθητος.

Η κοινωνική μέριμνα των δήμων φρόντισε και για την πρώτη ημέρα του νέου έτους, ώστε να διώξει τη μελαγχολία που άφησε πίσω του το 2020 και να γεμίσει με την αισιοδοξία που φέρνει το 2021. Τόσο το Κοινωνικό όσο και το Φαρμακευτικό Παντοπωλείο των δήμων της Αττικής επιστράτευσαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να γεμίσουν με «Πακέτα Αγάπης» τους δημότες τους εκείνους, που είτε είναι ανίσχυροι οικονομικά είτε αδύναμοι σωματικά κι έτσι να μην τους λείψουν τα απαραίτητα, την παραμονή και ανήμερα του νέου έτους.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, συγκεντρώθηκαν από τις δημοτικές Αρχές είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα και είδη υγιεινής, ώστε να μοιραστούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, στα άτομα εκείνα που έχουν ενταχθεί στις σχετικές δημοτικές λίστες. Εθελοντές και δημοτικοί υπάλληλοι εργάστηκαν πυρετωδώς για τον σκοπό αυτό, με κέρδος το χαμόγελο και τις ευχές που εισέπραξαν από τους παραλήπτες. Έτσι, σήμερα το γιορτινό τραπέζι σε πολλά σπίτια έχει και τη δημοτική συνεισφορά.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι της Αττικής, έχουν ενεργοποιήσει τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης, για όποιον δημότη τους αισθανθεί απομόνωση μέσα στο γιορτινό κλίμα της Πρωτοχρονιάς ή για να αποφορτιστεί μια στιγμή ψυχολογικής έντασης ή εκείνης της μελαγχολίας, που πολλές φορές επιφέρουν οι γιορτές, ιδιαίτερα το διάστημα αυτό, που πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να το περάσουν κλεισμένοι στο σπίτι τους ή οι ηλικιωμένοι που την πρώτη ημέρα του χρόνου αναγκάζονται από την πανδημία, να την περάσουν μακριά από τα εγγόνια τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι δήμοι της Αττικής έκαναν τη δική τους προσπάθεια και σε άλλους τομείς, ώστε μέσα σε αυτές τις τόσο ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες, να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα των ημερών και η χαρά για τη νέα χρονιά. Κάλαντα δεν είχε φέτος, ωστόσο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι περισσότεροι δήμοι φρόντισαν και γι’ αυτό, καθώς δάσκαλοι και μαθητές των ωδείων δημιούργησαν βιντεάκια με τα κάλαντα, που μεταδίδονται μέσω των επίσημων ιστοσελίδων και των social media.

Παράλληλα, οι Φιλαρμονικές όσων δήμων διαθέτουν, γέμισαν με μουσικές και κάλαντα τους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές των πόλεων. Ακόμη και τα τραινάκια κάποιων δήμων της Αττικής, που τα προηγούμενα χρόνια γέμιζαν τα βαγόνια τους με παιδιά, φέτος ανέλαβαν έναν άλλο ρόλο, αυτό της μεταφοράς των μουσικών στους δρόμους των πόλεων.

Αυτή η Πρωτοχρονιά είναι αλλιώτικη από κάθε άλλη, όμως στην ανατολή του 2021 όλα δείχνουν πως θα είναι και μοναδική για τους δήμους της Αττικής, αφού η αισιοδοξία για τη νέα χρόνια που φέρνουν μαζί τους τα εμβόλια, φανερώνει πως του χρόνου τέτοια ημέρα η τόσο ιδιαίτερη φετινή Πρωτοχρονιά, θα αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση!

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ: ΔΗΜΗΤΡΗΣΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ