Κορονοϊός: Σφοδρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη

Ο πλανήτης εξακολουθεί να δέχεται με σφοδρότητα το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στο Λος Άντζελες, ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον ιό κάθε δέκα λεπτά. Αυστηρότερα μέτρα και παράταση του lockdown εξετάζουν Βρετανία και Γερμανία.

Μόνο τον Δεκέμβριο 77.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι προβλέψεις για τον Ιανουάριο είναι εξίσου δυσοίωνες. Στην κομητεία του Λος Άντζελες, το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον ιό κάθε δέκα λεπτά.

Στην Καλιφόρνια, έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες στις εντατικές και οι αρχές στήνουν σκηνές και ζητούν άμεσα βοήθεια. Και στα πανεπιστήμια έχουν εμφανιστεί αυτόματοι πωλητές rapid test κορονοϊού.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως ένα 15% των ανθρώπων που προσβάλλονται από την covid θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και οι μισοί από αυτούς πιθανώς να πεθάνουν, αναφέρει ο επικεφαλής ιατρός του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA.

Στη Βρετανία, άρχισαν να φτάνουν στα νοσοκομεία οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου των AstraZeneca / Πανεπιστημίου Οξφόρδης, ώστε από τη Δευτέρα το πρωί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ωστόσο υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων και τον πραγματισμό των δεύτερων δόσεων.

Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας βρίσκεται στο αυστηρότερο επίπεδο lockdown, tier 4, ο Μπόρις Τζόνσον, όμως δεν αποκλείει να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί. Αλλά αυτοί οι παππούδες δεν το βάζουν κάτω. Ντύθηκαν πολικές αρκούδες ώστε να μπορέσουν να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται με το άνοιγμα των σχολείων, ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως προς το παρόν είναι ασφαλή και οι μαθητές θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν.

Πιθανή παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία αναμένεται να συζητήσει η Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Στο Βίτενμπεργκ η αστυνομία κυνήγησε από τις πλαγιές κόσμο που θέλησε να κάνει σκι στο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Η πανδημία στην Βραζιλία μαίνεται ανεξέλεγκτη αλλά ο πρόεδρός της εξακολουθεί να μην ανησυχεί.

Θέλησε να γιορτάσει την πρωτοχρονιά με μια βουτιά στην πλέον πολυσύχναστη παραλία του Σάο Πάολο με εκατοντάδες λουόμενους να τον επευφημούν. Την ώρα που η χώρα κατέγραφε 15.000 νέα κρούσματα.

Πηγή: ΕΡΤ1