Κέρκυρα: «Έφυγε» ο Κ. Παπαδάτος, πρώην πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας

Τη θλίψη της για την απώλεια του ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου της, Κώστα Παπαδάτου, εκφράζει η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας. Καθιερώνεται ημέρα αστρονομίας στη μνήμη του, η βιβλιοθήκη της εταιρείας λαμβάνει το όνομά του ενώ προτείνεται η κατασκευή ηλιακού ρολογιού στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας με έξοδα της εταιρείας στη μνήμη του.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, «Ο εκλιπών, ήταν ιδρυτικό μέλος της εταιρείας, ανελλιπώς μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και ένας από τους κύριους συντελεστές της ανασύστασης της Αστρονομικής Εταιρείας Ελλάδος εν Κερκύρα, της πρώτης εταιρείας ερασιτεχνών αστρονόμων στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1927.

Διακρίθηκε για την αγάπη του στην αστρονομία και την εκλαΐκευση της επιστήμης, δίνοντας διαλέξεις, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μεγάλους, σε πλήθος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών ενώ παράλληλα ήταν και κατασκευαστής ηλιακών και αστρικών ρολογιών.

Ήταν υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, όπως και του εναπομείναντος αρχείου της Αστρονομικής Εταιρείας Ελλάδος εν Κερκύρα. 

Υπήρξε μελετητής του αρχείου του κερκυραίου Αστρονόμου Ιωάννη Φωκά (Jean Focas). 

Το ήθος του, η φιλομάθειά του, οι γνώσεις του στην αστρονομία και η αγάπη του προς την επιστήμη και τη διάδοσή της ήταν τα βασικά γνωρίσματα μια λαμπρής προσωπικότητας που θα μας λείψει, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Κατά τη διαδικτυακή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

  • Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
  • Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του
  • Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δ. Σ. στην κηδεία του
  • Να αποστείλει για δημοσίευση το παρόν ψήφισμα στον Κερκυραϊκά ΜΜΕ

Παράλληλα, τιμώντας τη μνήμη του και την προσφορά του στην Αστρονομία και την Κέρκυρα, αποφάσισε:

  • Την καθιέρωση ετήσιας ημέρας αστρονομίας στη μνήμη του
  • Την ονομασία της βιβλιοθήκης της εταιρείας σε βιβλιοθήκη «Κώστας Παπαδάτος»
  • Να προτείνει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας την κατασκευή και εγκατάσταση ηλιακού ρολογιού (με έξοδα της εταιρείας) σε κεντρικό σημείο της πόλης.