Εμβόλιο Covid-19: Τι πρέπει να προσέχουν οι αλλεργικοί που θα εμβολιαστούν

«Όλοι μπορούν να εμβολιαστούν, ακόμα και αυτοί που στο παρελθόν έχουν κάνει κάποιο αναφυλακτικό σοκ. Απλώς, πρέπει να είναι γνωστό ότι το άτομο είναι αλλεργικό, για να είναι σε εγρήγορση οι γιατροί, σε περίπτωση που συμβεί κάτι, να το αντιμετωπίσουν. Όλη η συζήτηση γίνεται για την εγρήγορση», εξήγησε η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε η κ. Δεμέστιχα: «Έχει ειπωθεί επανειλημμένα ότι αλλεργικές ή αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι σπάνιες και συμβαίνουν σε όλα τα εμβόλια και όχι μόνο σε αυτό. Φυσικά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες αλλεργικών ασθενών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να το αναφέρουν στο εμβολιαστικό κέντρο: Όσοι έχουν κάνει ήδη κάποια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, και όσον αφορά αυτούς που είναι αποδεδειγμένα αλλεργικοί ή υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι, σε ένα έκδοχο το οποίο περιέχεται και σε αυτό το εμβόλιο. Ωστόσο αυτή η αλλεργική αντίδραση είναι πάρα πολύ σπάνια, σκεφτείτε ότι από το 1977 μέχρι το 2016-2020, έχουν περιγραφεί περίπου 70 περιστατικά παγκοσμίως. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο. Ωστόσο καλό είναι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν συμβουλευθεί τον αλλεργιολόγο τους. Δεν είναι απαγορευτικά όλα αυτά! Αυτό που κάνουμε είναι να εξισορροπούμε το πιθανό όφελος. Όπως σε όλα, υπάρχει εδώ εξατομίκευση».

«Αλλεργία είναι ο,τιδήποτε ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως βλαπτικό και κάνει αλλεργική αντίδραση», εξήγησε η κ. Δεμέστιχα. «Για να γίνει αναφυλακτικό σοκ, σημαίνει ότι αυτό που συμβαίνει σου έχει ξανασυμβεί, δηλαδή έχεις ευαισθητοποιηθεί ήδη στην ουσία που στο προκαλεί. Γι’αυτό εκεί που πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί είναι στη δεύτερη δόση. Πρώτον, είναι αντένδειξη για αυτούς που έχουν κάνει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε, ένα άτομο έχουμε μέχρι στιγμής και εύχομαι να μην υπάρξει και άλλο. Ωστόσο, στη δεύτερη δόση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και όσοι έχουν δει κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο, π.χ. μια μεγάλη τοπική – πάνω από 10 εκατοστά πρήξιμο στο χέρι στο σημείο του εμβολίου – μπορεί την επόμενη φορά να κάνει κάποια αναφυλακτική αντίδραση».

Η κ. Δεμέστιχα υπογράμμισε πάντως πως όλοι μπορούν να εμβολιαστούν, ακόμα και αυτοί που στο παρελθόν έχουν κάνει κάποιο αναφυλακτικό σοκ. «Απλώς, πρέπει να είναι γνωστό, για να είναι σε εγρήγορση οι γιατροί, γιατί το αναφυλακτικό σοκ πρέπει να το ανατάξεις μέσα σε δευτερόλεπτα, δεν πρέπει να χάσεις χρόνο. Όλη η συζήτηση γίνεται για την εγρήγορση, να έχουν το ιστορικό μαζί τους όλοι οι ασθενείς, να βοηθήσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν, οπότε νομίζω ότι υπάρχει ασφάλεια σε αυτό το επίπεδο», τόνισε.