Καπιτώλιο-εισβολή: Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι -Ανυπομονησία για επανεκκίνηση με Μπάιντεν

Ανυπομονησία για επανεκκίνηση των σχέσεων εκφράζει η Ευρώπη, ενώ παράλληλα οι αντιδράσεις μιλούν για εικόνες ντροπής, σοκ, ακόμη και για «αντιαμερικανική αμφισβήτηση με όπλα». Η Τουρκία την ίδια ώρα συνιστά ψυχραιμία, ενώ σύμβουλός του Ερντογάν προβλέπει κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα», ενώ διακήρυξε: Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές.

«Το Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «το να παρακολουθούμε τις σημερινές σκηνές στην Ουάσιγκτον είναι σοκ».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνοντας ότι «πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου». Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει: «Στα μάτια του κόσμου, η αμερικανική δημοκρατία εμφανίζεται υπό πολιορκία. Αυτή δεν είναι η Αμερική. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα δημοκρατικά όργανα αποφάσεων του κόσμου, Ντέιβιντ Σάσολι, σε δήλωση του, αφού εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για τα τεκταινόμενα στο Καπιτώλιο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι δημοκρατικές ψήφοι, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό».

Γερμανία: «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν»

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο, «δείγμα ελπίδας είναι ότι το Κογκρέσο συνέχισε τις εργασίες του και η επιβεβαίωση της νίκης των Μπάιντεν και Χάρις θα ανοίξουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ένα νέο κεφάλαιο της δημοκρατίας στις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) ήδη χθες βράδυ είχε μιλήσει για «ασύλληπτες εικόνες με τις οποίες χαίρονται οι εχθροί της δημοκρατίας. Η ρητορική της εξέγερσης μετατρέπεται σε πράξεις βίας, προηγουμένως στα σκαλιά του «Ράιχσταγκ», (της Ομοσπονδιακής Βουλής), τώρα στο Καπιτώλιο. Η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές επιπτώσεις», έγραψε ο Μάας στο twitter.

Ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντκγεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτρικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να λάβουν τη θεμελιώδη απόφαση μεταξύ δημοκρατίας και Τραμπ», ο οποίος «έδωσε μάχη κατά των θεσμών της δημοκρατίας».

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσιγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό»

Στις 4 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος το μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πέρασε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της Αμερικής: «Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ψυχραιμία συνέστησε η ‘Αγκυρα καλώντας σε αυξημένη επαγρύπνηση τους Τούρκους που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αίσθηση προκάλεσε στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η φράση ότι η Τουρκία ήταν πάντα στην πλευρά του νόμου και της δημοκρατίας», ενώ σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν προβλέπει «κατάρρευση των ΗΠΑ, θάνατο του ΝΑΤΟ και ανάδειξη της Τουρκίας σε υπερδύναμη».

Ανταποκρίσεις για την ΕΡΤ: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Κώστας Δαβάνης, Θωμαϊς Παπαϊωάννου, Αριάννα Φερεντίνου