Σ. Λουκίδης: Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και όχι να πεισθεί για το εμβόλιο

Την επιδημιολογική πορεία της χώρας, τον αυξημένο αριθμό ατόμων στις εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανείων, αλλά και το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Ο καθηγητής εκτιμά πως ο αντίκτυπος του συνωστισμού των τελευταίων ημερών ίσως να μην είναι τόσο επικίνδυνος, διότι η πλειοψηφία εφαρμόζει τα μέτρα. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η ψυχολογική κόπωση, η οποία φαίνεται να έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα τους πολίτες σε πολλές χώρες και όχι μόνο στη δική μας.

Αναφορικά με τα εμβόλια και τη διαδικασία εμβολιασμού ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε πως το σημαντικότερο δεν είναι να πεισθεί ο κόσμος για να κάνει το εμβόλιο, αλλά να ενημερωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα από τους ειδικούς. «Δεν υπάρχει να πείσουμε σε κάτι. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τα επιστημονικά δεδομένα των εμβολίων, να μιλήσουμε με ρεαλιστικό τρόπο για το οτιδήποτε απασχολεί τον κόσμο», προσθέτει ο καθηγητής.

Ο κ. Λουκίδης, αναφέρθηκε και στις αλλεργίες και τη συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτό το θέμα, τονίζοντας πως θα πρέπει οι πολίτες να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς και με βάση το ιστορικό τους να πράξουν αναλόγως.