Στην αξία του δημόσιου χώρου αφιερώνεται η ετήσια έκδοση του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού». Πρόκειται για μία περιδιάβαση μέσα από 270 σελίδες στους δρόμους του Ηρακλείου Αττικής και στην ιστορία του.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Όλα είναι δρόμος», ένας στίχος του ποιητή Γιάννη Τζανετάκη (Καλαμάτα, 1956) που έγινε τίτλος μιας σπονδυλωτής ταινίας με θέμα τη μοναξιά (Παντελής Βούλγαρης, 1998) και τίτλος της ετήσιας (2021) θεματικής έκδοσης του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού»: «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής». Μια έκδοση που προέκυψε, λόγω του εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία, από την αναβάθμιση στη συνείδηση όλων μας της αξίας του δρόμου και του ανοιχτού δημόσιου χώρου.

Στο «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής» «βρίσκονται δρόμοι του Ηρακλείου Αττικής που περπατήσαμε περισσότερο από ποτέ τις ημέρες του φόβου, της απαγόρευσης, της σιωπής. Αλλά και «δρόμοι παλιοί» που αγαπήσαμε από τα πρώτα βήματά μας. Γιατί παρόν και παρελθόν συνδιαλέγονται στους δρόμους της πόλης. Και όλο και κάτι έχουν να μας διηγηθούν» όπως σημειώνεται στο εισαγωγικό κείμενο της έκδοσης. Στις περίπου 270 σελίδες, ο αναγνώστης θα βρει αφηγήσεις, τεκμήρια (χάρτες, δημοσιεύματα, ΦΕΚ), φωτογραφικά ντοκουμέντα, κείμενα και ποιήματα που έγραψαν φίλοι και μέλη του Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

Μέσα από δέκα ενότητες παρουσιάζονται: μια σύντομη εισαγωγή για την εξέλιξη του δημόσιου αστικού χώρου, η πολεοδομική ανάπτυξη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με αφετηρία το Βαυαρικό Αράκλι, οι Δρόμοι της συνύπαρξης στο Παλαιό Ηράκλειο («Κάθε δρόμος με τη δική του ιστορία. Τις γειτονιές του, τις χαρακτηριστικές μορφές του, τους επαγγελματίες του. Οι καφέδες του Κελμάερ, τα παντοπωλεία και ο φούρνος των Βάγγερ, τα ψιλικά του Σχάρα και της Ξανθάκη ένωναν τους ανθρώπους» όπως γράφει χαρακτηριστικά η Αικ. Βάγγερ), οι κεντρικές πλατείες και οι γειτονιές στην Αγία Τριάδα, στο Κάτω και Άνω Ψαλίδι, στα Ηπειρώτικα, στην Καναπίτσα και αλλού. Πολλές ιστορίες δρόμων αλλά και τα μυστικά τους αποκαλύπτονται μέσα από διηγήσεις και εξιστορήσεις. Παράλληλα, ακολουθώντας τις μετονομασίες που πολλοί δρόμοι δέχτηκαν στο διάβα του χρόνου, παρακολουθούμε και τις πολιτικές εξελίξεις που τις επέβαλαν. Ταυτόχρονα, φωτίζονται οι ονοματοδοσίες που ανέδειξε η τοπική ιστορία. Γιατί η ονοματοδοσία των δρόμων διασώζει την ιστορική μνήμη.

Το «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής», περιλαμβάνει και σελίδες ημερολογίου, πωλείται στην συμβολική τιμή των πέντε ευρώ, από τον σύλλογο. Περισσότερες πληροφορίες: