Διώξεις σε 15 πρόσωπα άσκησε η ομοσπονδιακή εισαγγελία για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε δίωξη σε έναν αντιπρόσωπο του νομοθετικού σώματος της Δυτικής Βιρτζίνια για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην εισβολή στο Καπιτώλιο, την Τετάρτη, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κεν Κολ.

Πρόκειται για τον Ντέρεκ Έβανς, ο οποίος εκλέγεται στη 19η Περιφέρεια της Δυτικής Βιρτζίνια και κατηγορείται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Μάλιστα, φέρεται ότι βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του κατά την εισβολή.

Δίωξη έχει ασκηθεί επίσης στον Ρίτσαρντ Μπάρνετ, τον άνδρα που φωτογραφήθηκε μέσα στο γραφείο της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί. Ο Μπάρνετ, ο οποίος μπήκε στο γραφείο της Πελόζι, πόζαρε για τη φωτογραφία, άφησε ένα σημείωμα και αφαίρεσε μέρος της αλληλογραφίας της προέδρου, συνελήφθη στο Λιτλ Ροκ του Άρκανσο και κατηγορείται για «βίαιη εισβολή» στον χώρο του Κογκρέσου.

Συνολικά, διώκονται από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη 15 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών είναι ένας άνδρας από την Αλαμπάμα, ο οποίος είχε έντεκα βόμβες μολότοφ και πυροβόλα όπλα σε ένα φορτηγάκι, σταθμευμένο κοντά στο Καπιτώλιο, ένας άλλος που φέρεται ότι γρονθοκόπησε έναν αστυνομικό για να μπει στο κτίριο και ένας τρίτος που εισέβαλε έχοντας επάνω του ένα γεμάτο όπλο.

Ο Κολ είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις και διώξεις. «Έχουμε κυριολεκτικά εκατοντάδες εισαγγελείς και πράκτορες που εργάζονται σε τρία διοικητικά κέντρα, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα», επισήμανε.

Ο ασκών χρέη υπουργού Δικαιοσύνης Τζέφρι Ρόζεν ανακοίνωσε επίσης ότι το FBI θα συνεργαστεί με την αστυνομία της Ουάσινγκτον στην έρευνα για τον θάνατο του αστυνομικού Μπράιαν Σίκνικ.

«Ακόμη κι αν φύγατε από την περιοχή της πρωτεύουσας, να περιμένετε ότι θα σας χτυπήσουμε την πόρτα αν διαπιστώσουμε ότι παίξατε ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα στο Καπιτώλιο» είπε από την πλευρά του ο Στίβεν Ντ’Αντουόνο, ο υποδιευθυντής του FBI στην Ουάσινγκτον.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ έσπειραν το χάος την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, εισβάλοντας στο Καπιτώλιο τη στιγμή που οι γερουσιαστές συζητούσαν την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters