Μέτρα στα σχολεία για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών – Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση (video+audio)

Σήμερα, επαναλειτουργούν γυμνάσια και λύκεια, μέσω τηλεκπαίδευσης. Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα, οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν rapid tests.

Για την αποφυγή συγχρωτισμού, θα είναι διαφοροποιημένη η ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις σχολικές μονάδες -όπου είναι δυνατόν- θα γίνεται χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου.

Τα παιδιά θα φορούν μάσκες, θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και συχνός αερισμός των αιθουσών.

Για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα ασφάλειας για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς  αλλά και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης  μίλησε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή η οποία δεν απέκλεισε το μοντέλο «ακορντεόν» σε περίπτωση έκρηξης των κρουσμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμόσει εναλλασσόμενο ωράριο λειτουργίας των σχολείων. Το πρόβλημα είναι κατά πόσο οι γονείς θα τηρούν τις αποστάσεις όταν θα παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Γιώργος Τρούλης μίλησε στην ΕΡΤ για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα και για την προετοιμασία αλλά και τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών. Επιπρόσθετη δυσκολία στο νέο άνοιγμα των σχολείων είναι το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του Σεπτεμβρίου ενώ παρέθεσε και σειρά ζητημάτων προς προβληματισμό και επίλυση τους, όπως για παράδειγμα, η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο τρόπος λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων ακόμη και ο τρόπος σίτισης των μαθητών σε αυτά.

Ο κ.Τρούλης αναφέρθηκε και στο θέμα των τεστ των εκπαιδευτικών λέγοντας πως στην πλατφόρμα των αιτήσεων γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα τους αλλά δεν προσδιορίζεται άμεσα και ο χρόνος στον οποίο θα το κάνουν. Τέλος αναφερόμενος στα νέα δεδομένα συμπεριλαμβανομένης και της τηλεκπαίδευσης, είπε ότι αν χρειασθεί θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης καθώς άγνωστο παραμένει αν θα χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία.