Παιχνίδια εντυπώσεων από την Άγκυρα

Συνεχίζει το παιχνίδι εντυπώσεων η Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει για άλλη μια φορά έτοιμος για διάλογο με την Αθήνα. Βασική επιδίωξη της γειτονικής χώρας πλέον είναι να ανατρέψει το κακό κλίμα στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.

Το καλό της πρόσωπο προσπαθεί και πάλι να δείξει η Τουρκία, δηλώνοντας πως ετοιμάζεται για διάλογο με την Αθήνα κι συγχρόνως τείνει χείρα φιλίας προς την Ευρώπη, η οποία μέχρι πριν λίγες ημέρες βρισκόταν μόνιμα στο στόχαστρο της τουρκικής ηγεσίας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα τώρα. Θα συναντηθούμε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος προσωπικά είναι πολύ καλός φίλος, με το Νίκο Δένδια, τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε επίσης έτοιμοι ν’ ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την ΕΕ».

Βεβαίως πρέπει και εμπράκτως η Άγκυρα να δείξει ότι επιθυμεί τον διάλογο, καθώς μαζί με τις ρητορικές εκκλήσεις για διάλογο, συνεχίζεται η πρακτική των προκλήσεων με navtex για τουρκικές ασκήσεις σε περιοχές του βόρειου Αιγαίου, ανατολικά του Αγίου Όρους, αλλά και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου και νότια του νησιωτικού συμπλέγματος κι αυτό συμβαίνει ενώ η Αθήνα αναμένει την πρόσκληση διαλόγου από την Τουρκία.

«Αυτό θα γίνει εφόσον οι Τουρκικές αρχές υπηρετούν τους βασικούς κανόνες που ετέθησαν στις αποφάσεις του Συμβουλίου, που δεν είναι άλλοι από τον σεβασμό των διαδικασιών αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή με συνέπεια και όχι αποσπασματικά», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον 9,84.

Στις 11 του μήνα θα βρεθεί στη Λισαβόνα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τη ευρωπαϊκή αντιμέτωπη της πανδημίας, ενώ στην ατζέντα του είναι και η κατάσταση στο Αιγαίο και την αν. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, για την Τουρκία και την εντολή που έλαβε ο Ζοζέπ Μπορέλ για διαμόρφωση λίστας κυρώσεων που θα επανεξετασθούν τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ερχόμενη εβδομάδα που φτάνει στη Βουλή ο νόμος πλαίσιο για την προμήθεια των Γαλλικών αεροσκαφών RAFALE, Τρίτη και Τετάρτη ενώ την Πέμπτη η προμήθεια των 18 μαχητικών ψηφίζεται στην ολομέλεια.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ε. Ράμα

Η προσφυγή Αθήνας και Τιράνων στη Χάγη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι διμερείς σχέσεις και η διαχείριση της πανδημίας, απασχόλησαν τις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα.

Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Ράμα επισκέπτεται την Τουρκία και αμέσως μετά έρχεται στην Αθήνα θέλοντας να κρατήσει ισορροπίες.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο οποίο παρόντες ήταν ο Ν. Δένδιας και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη. Οι δυο πρωθυπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και την πανδημία, οπού η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Αλβανίας αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας και έχει στραφεί στην Ε. Ε. ώστε να εξασφαλισθεί μια έστω και μικρή αρχικά ροή εμβολίων.

Σήμερα όμως ήταν μια σημαντική στιγμή καθώς μετά το προεδρικό Διάταγμα για κλείσιμο των Κόλπων και Χάραξη Ευθειών γραμμών βάσης το νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο κατατέθηκε στην Βουλή, την επόμενη εβδομάδα συζητείται στην επιτροπή και στις 19 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια οπού όπως διευκρινίστηκε και από τον πρόεδρο της Βουλής θα ψηφισθεί με ονομαστική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία καθώς είναι νόμος που προβλέπει την διεύρυνσή των ορίων της χώρας.

Γιατί Ανδριάνα στα χωρικά ύδατα η χώρα δεν έχει απλά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά ασκεί κυριαρχία, είναι ουσιαστική επέκταση της επικράτειας η πρώτη μετά την Συνθήκη των Παρισίων 1947 και την προσάρτηση της Δωδεκάνησου.

Για την Αλβανία και την Χάγη:

Υπάρχει προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα σημαντικά βήματα καθώς ατύπως η Αλβανία έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και θα είναι εντελώς αντιπαραγωγικό να μπει το λεπτό αυτό ζήτημα στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ήδη ο πρόεδρος Μέτα που θέλει πολιτικό ρόλο ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό Ράμα όπως και το Δημοκρατικό Κόμμα του ο οποίου βεβαίως αρχηγός είναι τώρα ο κ. Μπάσα που ως ΥΠΕΞ είχε υπογράψει την Συμφωνία με την Ελλάδα που ακυρώθηκε λόγω προσφυγής του κ. Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Όμως είναι σημαντικό ότι υπάρχει δημόσια καταγεγραμμένη η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού για την παραπομπή στην Χάγη αλλά και η αναγνώριση εκ μέρους του του δικαιώματος που προσφέρει και στην Ελλάδα το Δίκαιο της θάλασσας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια κάτι που έχει κάνει εξάλλου η Αλβανία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Και αυτά τα δυο καθώς και οι δυο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο δημιουργούν ένα πλέγμα εφαρμογής των προβλέψεων του Δικαίου της θάλασσας, με μοναδική μελανή εξαίρεση σε ολόκληρη την περιοχή την Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ