Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ φθάνουν στην Κίνα την Πέμπτη για έρευνα προέλευσης κορονοϊού

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν στην Κίνα, οι 10 ειδικοί επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έναρξη της πολυαναμενόμενης έρευνας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν με Κινέζους ομολόγους τους, ενώ δεν κατέστη ακόμη σαφές, εάν οι ειδικοί του ΠΟΥ ταξιδέψουν αμέσως στην κινεζική πόλη Γουχάν, όπου ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις αναχώρησης της ειδικής ομάδας, λέγοντας ότι μέλη της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που αναχώρησαν από τις χώρες καταγωγής τους είχαν ήδη ξεκινήσει στο ταξίδι τους ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της ΠΟΥ και της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι η Κίνα ενέκρινε την επίσκεψη μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των πλευρών και την χαρακτήρισε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με Κινέζους επιστήμονες και ιατρικούς εμπειρογνώμονες σχετικά με την επιστημονική συνεργασία για τον εντοπισμό της προέλευσης του νέου κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ έρευνα του Associated Press διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας επιχορηγεί με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια επιστήμονες που ερευνούν την προέλευση του ιού στη νότια Κίνα. Ωστόσο παρακολουθεί τα ευρήματά τους και υποχρεώνει τους επιστήμονες για τη δημοσίευση οποιωνδήποτε δεδομένων ή ερευνών να εγκρίνονται από μια νέα ειδική ομάδα που διαχειρίζεται το Υπουργικό Συμβούλιο της Κίνας, με άμεσες εντολές του Προέδρου Ζι Ζινπινγκ.