ΗΒ: Κραυγή αγωνίας από την κυβέρνηση για τήρηση του lockdown

Ανταπόκριση από Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα περιορισμού αυστηρά και χαρακτήρισε τις στιγμές επικίνδυνες. Η κυβέρνηση εξαπολύει εντατική καμπάνια πολλαπλών επιπέδων για τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι και να βοηθήσουν την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα για εντατικοποίηση του λοκντάουν αλλά είπε ότι τα μέτρα θα βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση.

Τα πρώτα επτά κέντρα μαζικού εμβολιασμού άνοιξαν στην Αγγλία ενώ σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες εμβολιασμού δεκαπέντε εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου καθώς εξετάζει ακόμη σκληρότερα μέτρα περιορισμών.

Περισσότεροι από εξακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω λαμβάνουν επιστολές αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού σε ένα από τα κέντρα που βρίσκονται σε επτά πόλεις:

στο Μπρίστολ, το Μάντσεστερ, το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Νιουκάστλ, το Στίβεντζ και το Έψομ. Κάθε κέντρο θα είναι ανοιχτό 12 ώρες την ημέρα και θα ακολουθήσουν «δεκάδες ακόμη» μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις για μαζικούς εμβολιασμούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον ξεπεράσει τους 80.000 θανάτους ασθενών με κορονοϊό, ενώ στο Σάρεϊ άνοιξε ένα προσωρινό νεκροτομείο επειδή οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις έχουν φτάσει το όριο χωρητικότητας τους.

Η ταχεία εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊού προκαλεί φαινόμενα όπως υπερπληρότητα στα νοσοκομεία έως και έλλειψη οξυγόνου όπως στο νοσοκομείο του Σάουθεντ.

Οι υπουργοί εξετάζουν τρόπους για να διασφαλίσουν ότι τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας που έχουν παραμείνει ανοιχτοί εφαρμόζουν το μέτρο των κοινωνικών αποστάσεων.

Ο επικεφαλής ιατρός καθηγητής Κρις Ουίτι σε συνεντεύξεις του αναφέρεται στις πιο δύσκολες στιγμές για την πανδημία και το σύστημα υγείας καθώς τα πράγματα δυσκολεύουν πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν με την ανοσοποίηση του πληθυσμού ενώ προτρέπει το κοινό να ακολουθήσει με αυστηρότητα το μήνυμα «Μένω στο Σπίτι».