Την έναρξη του παγκόσμιου εμβολιασμού το αργότερο σε 100 ημέρες ζήτησε ο ΠΟΥ

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στους εργαζόμενους στην υγεία και στα άτομα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα στις επόμενες 100 ημέρες, ζήτησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ανταχανόμ Τένδρος.

Επέκρινε σφοδρά τον παρατηρούμενο «εθνικισμό εμβολιασμού» κυρίως από τις εύπορες χώρες που εξασφάλισαν σχεδόν όλες τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων, ενώ καμία εκστρατεία εμβολιασμού δεν ξεκίνησε ακόμη σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Παράλληλα σε πολλές χώρες του κόσμου, παρατηρείται πρόβλημα στην αδυναμία αποθήκευσης και συντήρησης των υφιστάμενων ευαίσθητων εμβολίων όπως αυτά της εταιρείας Pfizer/Biontech λόγω έλλειψης συστημάτων κατάψυξης.

Συνδρομή για την έγκριση δεκάδων εμβολίων

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ ανακοίνωσε παράλληλα ότι ειδικοί του οργανισμού βρίσκονται ήδη στην Κίνα –ανεξάρτητα από την αποστολή ειδικών επιστημόνων που αναχωρεί την Πέμπτη για τον εντοπισμό της πηγής και του ξενιστή της πανδημίας- ώστε να βοηθήσουν τους κατασκευαστές εμβολίων των εταιρειών Sinovac και Sinopharm να προσεγγίσουν τα διεθνή πρότυπα έγκρισης.

Ο ΠΟΥ αναμένει επίσης περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca από το Ινστιτούτο Σέρουμ της Ινδίας και εφόσον πληρούνται τα αυστηρά κριτήρια του ΠΟΥ, οι εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης και για τα υπόλοιπα 13 συνολικά εμβόλια που έχουν καταθέσει αίτηση, θα μπορούσαν να εκδοθούν γρηγορότερα δεδομένο ότι συνεχίζεται η κυλιόμενη επισκόπηση των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο σε πολλές χώρες, σε αντίθεση με την ΕΕ ή τις ΗΠΑ, που δεν διαθέτουν τις δικές τους αρχές θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για τη δική τους διαδικασία έγκρισης.

Η μετάλλαξη της Ιαπωνίας

Ο Π.Ο.Υ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο μεταλλάξεων του ιού, όπως εκείνη που εμφανίστηκε πρόσφατα και στην Ιαπωνία, με το ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών της χώρας όμως να τονίζει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αμέσως πόσο μολυσματικό είναι το νέο στέλεχος και αν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η παραλλαγή φαίνεται να έχει υποστεί παρόμοιες μεταλλάξεις με άλλα στελέχη που ανακαλύφθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, μεταλλάξεις που είναι μεν εξαιρετικά μολυσματικές, δεν προκύπτουν όμως στοιχεία ότι οι άνθρωποι νοσούν βαρύτερα.

«Όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα νέων αλλαγών στον ιό», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημειώνοντας ότι οι νέες παραλλαγές φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές από τα προηγούμενα στελέχη. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και της νοσηλείας, κάτι που είναι εξαιρετικά προβληματικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα νοσοκομεία που βρίσκονται ήδη υπο κατάρρευση.

Στην μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως τόνισαν στελέχη του Οργανισμού, η εξάπλωση μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας παρά τα προγράμματα εμβολιασμού.