Ο αποκλεισμός του Τραμπ ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία των κοινωνικών δικτύων

Ο αποκλεισμός του Τραμπ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook έχει προξενήσει έντονο προβληματισμό ως προς τη φύση της σύγχρονης δημοκρατίας και τη δύναμη που έχουν αποκτήσει τα μέσα αυτά, ενώ ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς ρύθμισής τους.

«Ακριβώς όπως η 11η Σεπτεμβρίου σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο για την παγκόσμια ασφάλεια, 20 χρόνια αργότερα γινόμαστε μάρτυρες ενός πριν-και-μετά στον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στη δημοκρατία μας», γράφει ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στο Politico.

Ο Μπρετόν αναφέρεται στο γεγονός ότι πολλές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης μπλόκαραν τους λογαριασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το επιχείρημα ότι οι αναρτήσεις του απείλησαν τη δημοκρατία και υποκίνησαν το μίσος και τη βία. «Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζουν την ευθύνη, το καθήκον και τις δυνατότητές τους να αποτρέψουν την ευρεία διάδοση ενός παράνομου viral περιεχομένου. Δεν μπορούν πλέον να αποκρύψουν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία υποστηρίζοντας ότι παρέχουν απλώς υπηρεσίες φιλοξενίας», επισημαίνει ο Μπρετόν. Εδώ, ο Ευρωπαϊκός επίτροπος αναφέρεται στο άρθρο 230 της νομοθεσίας των ΗΠΑ που ορίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εν γένει υπεύθυνα για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους.

«Αν υπάρχει κανείς που συνεχίζει να αμφιβάλλει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αποκτήσει συστημικό χαρακτήρα στις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο είναι η απάντηση. Αυτό που συμβαίνει στο διαδίκτυο δεν παραμένει μόνο εκεί αλλά έχει συνέπειες και στην πραγματική ζωή», γράφει ο Μπρετόν.

Το ερώτημα πολλών είναι βεέβαια γιατί απέτυχαν να αποτρέψουν τις ψευδείς ειδήσεις και τη ρητορική μίσους που οδήγησαν στην επίθεση της Τετάρτης;

«Ανεξάρτητα από το αν ο αποκλεισμός ενός προέδρου από τα κοινωνικά δίκτυα ήταν σωστός ή όχι, πρέπει αυτή η απόφαση να βρίσκεται στα χέρια μιας τεχνολογικής εταιρείας χωρίς δημοκρατική νομιμότητα ή επίβλεψη;», αναρωτιέται ο επίτροπος.

Η εξέγερση της περασμένης εβδομάδας ήταν το αποκορύφωμα της ρητορικής μίσους, της υποκίνησης στη βία, της παραπληροφόρησης και των στρατηγικών αποσταθεροποίησης που εξαπλώθηκαν σε γνωστά κοινωνικά δίκτυα, λέει ο Μπρετόν. «Η αναταραχή στην Ουάσιγκτον είναι απόδειξη ότι ένας ισχυρός αλλά ανεξέλεγκτος ψηφιακός χώρος – που θυμίζει την άγρια ​​Δύση – έχει βαθύ αντίκτυπο στα ίδια τα θεμέλια των σύγχρονων δημοκρατιών μας», επισημαίνει.

«Τις τελευταίες μέρες συνειδητοποιήσαμε πραγματικά ότι δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να βασιζόμαστε στην καλή θέληση αυτών των πλατφορμών ή την σωστή ερμηνεία του νόμου. Πρέπει να καθορίσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και να οργανώσουμε τον ψηφιακό χώρο με σαφή δικαιώματα, υποχρεώσεις και ασφαλιστικές δικλείδες. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον ψηφιακό χώρο. Είναι ζήτημα επιβίωσης για τις δημοκρατίες μας τον 21ο αιώνα», τονίζει ο Μπρετόν.

Στο άρθρο του, ο επίτροπος αναφέρθηκε στον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, τους οποίους κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο. Και οι δύο νόμοι βασίζονται σε μια απλή αλλά δυνατή προϋπόθεση, ότι αυτό που είναι παράνομο στον πραγματικό κόσμο θα πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον Μπρετόν, το DSA θα καθορίσει

κατευθυντήριες γραμμές για το μεταβαλλόμενο διαδικτυακό τοπίο για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο, ασφαλέστερο ψηφιακό περιβάλλον για χρήστες και εταιρείες. Αναμένεται να φέρει και αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εποπτεία του περιεχομένου. Ο Μπρετόν προτείνει επίσης, να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στην ΕΕ και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την θεσμοθέτηση παγκόσμιων συνεκτικών αρχών.

ΠΗΓΗ: Politico