Σάντρα Γκαλίνα: Η ΕΕ αγόρασε ό,τι μπορούσε να αγοράσει σε εμβόλια

Την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για την προμήθεια πολύ λίγων εμβολίων απέρριψε σήμερα μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ειδική διαπραγματεύτρια των συμφωνιών Σάντρα Γκαλίνα.

Υποστήριξε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αγοράσαμε ό,τι μπορούσαμε να αγοράσουμε και είμαστε τυχεροί που βασιστήκαμε σε δύο κατασκευαστές εμβολίων που ήταν επιτυχημένοι», σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες αγοράστηκαν και επιπλέον ποσότητες εμβολίων. Τόνισε παράλληλα πως η ροή των εμβολίων για το πρώτο τρίμηνο δεν είναι εκείνη που θα ήθελε η Ένωση, αυτή όμως θα αυξηθεί από τον Απρίλιο καθώς αυξάνεται και η παραγωγική ικανότητα των κατασκευαστών.

«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι είναι ανυπόμονοι, δεν ζούμε μια ονειρική ζωή αυτή τη στιγμή» συνέχισε η κα. Γκαλίνα αναγγέλλοντας πως το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια και επαρκείς ποσότητες.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε επίσης πως «σημειώθηκαν ορισμένες αστοχίες, αλλά οι προμήθειες πάνε καλά. Εκτός από μερικά σχετικά μικρά προβλήματα, δεν υπήρξαν επιπλοκές στην παράδοση των δόσεων». Απέρριψε παράλληλα αναφορές για διμερείς συμφωνίες και παράλληλες συμβάσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Pfizer/Biontech κάτι που σύμφωνα με το άρθρο 7 της διαδικασίας, όπως είπε η ίδια, απαγορεύονται ρητά.

«Όλες οι εταιρείες μας έχουν βεβαιώσει ότι πρόκειται να παραλάβουμε πρώτοι τις δόσεις εμβολίου που αγοράστηκαν ακόμη και αν υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται στα φιαλίδια το όνομα ενός κράτους μέλους και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τρόπος σήμερα για περισσότερες μεμονωμένες αγορές, αφού βάση συμφωνίας δεν είναι δυνατή η σύναψη μιας παράλληλης σύμβασης.

Οι παραγγελίες και εγκρίσεις εμβολίων

Η Σάντρα Γκαλίνα αναφέρθηκε και στην πορεία διαπραγματεύσεων με άλλους κατασκευαστές εμβολίων. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για αγορά έως και 200 ​​εκ. δόσεων του εμβολίου της Novavax, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, ενώ εντός της τρέχουσας εβδομάδας εκτιμάται να ολοκληρωθεί και συμφωνία για το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Valneva.

Όσον αφορά την έγκριση του εμβολίου της Astrazeneca η Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων εκτίμησε πως η 29η Ιανουαρίου θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ημερομηνία. Αμέσως μετά την έγκριση η εταιρεία θα παραδώσει το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου τις πρώτες δόσεις, ενώ στην συνέχεια οι παραδόσεις θα γίνονται δυο φορές το μήνα, ύστερα από σχετική συμφωνία και με τα κράτη μέλη. Αναμένεται επίσης το εμβόλιο της Johnson που θα περιλαμβάνει μια δόση και θα διευκολύνει την μεταφορά του.

Η ίδια χαιρέτισε παράλληλα την απόφαση της εταιρείας CureVac, παρά την ρήτρα εμπιστευτικότητας, να εγκρίνει την ενημέρωση των ευρωβουλευτών για την συμφωνία, παράδειγμα που θα πρέπει, όπως είπε, να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Δυτικά Βαλκάνια

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη σε σχέση με τους εμβολιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, χαιρέτισε την προσπάθεια και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους εμβολιασμούς στις γειτονικές χώρες, υπογράμμισε πως οι δόσεις που παραδίδονται είναι ιδιοκτησία των κρατών και είναι εκείνες σε συντονισμό με την ΕΕ που θα αποφασίσουν σχετικά υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και διεθνούς διάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν το καλοκαίρι να αναθέσουν στην Επιτροπή να διαπραγματευτεί συμβάσεις προμήθειας με κατασκευαστές μελλοντικών εμβολίων. Μέχρι τον Νοέμβριο, ο οργανισμός συνήψε συμφωνίες με τις Biontech / Pfizer, Moderna, Astrazeneca, Curevac, Johnson & Johnson και Sanofi. Από αυτά, ωστόσο, μόνο τα εμβόλια της Biontech / Pfizer και της Moderna έχουν εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο εμβολιασμού της Ε.Ε, οι δόσεις εμβολίων που παραγγέλθηκαν από την ΕΕ θα διανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών ανάλογα με το ποσοστό του πληθυσμού.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης