Ισπανία: «Ζώνη καταστροφής» η Μαδρίτη και η Καστίγια Λα Μάντσα

Μαδρίτη, Ανταπόκριση της Δώρας Μακρή

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει ως «ζώνη καταστροφής» τις περιοχές της Αυτονομίας της Μαδρίτης και της Καστίγια Λα Μάντσα (πρωτεύουσα Τολέδο) που επλήγησαν περισσότερο από την «Φιλομένα».

Ήδη από την Τρίτη ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, ζημιές που προκλήθηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις που προκάλεσε η καταιγίδα «Φιλομένα» αλλά και ο παγετός που πλήττει σχεδόν το σύνολο της χώρας.

Μια πρώτη εκτίμηση μόνο από τον Δήμο της Μαδρίτης αναφέρει ζημιές τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια όμως οι καταγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Ο Δήμος της πόλης υπολογίζει ότι τουλάχιστον το 10% του πρασίνου στα δύο μεγάλα πάρκα της πόλης – που συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά – έχει καταστραφεί. Επίσης δημόσια κτήρια αλλά και περίπου 11.000 ιδιωτικά κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα 21 γεωγραφικά διαμερίσματα της πόλης.

Αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί το 2019 για τις περιοχές της Μαδρίτης και της Καστίγια Λα Μάντσα μετά από πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις. Επίσης και εξαιτίας πλημμυρών η περιοχή του Αλμπαθέτε είχε λάβει βοήθεια. Και στις τρεις περιπτώσεις η χρηματοδότηση ανήλθε σε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

Η Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει από αύριο μερική αύξηση των θερμοκρασιών αν και χθες βράδυ άγγιξαν και πάλι τους -25 βαθμούς. Για την ώρα πάντως η κυκλοφορία των ιδιωτικών Ι.Χ. απαγορεύεται στην Μαδρίτη και μόλις χθες ολοκληρώθηκε η μεταφορά με γερανούς των 1.500 αυτοκινήτων που είχαν εγκαταληφθεί από τους οδηγούς στις δύο κυκλικές οδικές αρτηρίες από το βράδυ της Παρασκευής.

Σταδιακή είναι η αποκατάσταση στα ΜΜΜ και υπολογίζεται ως το τέλος της εβδομάδας να λειτουργούν κανονικά.