Οι αρχικές μελέτες δεδομένων από την εκστρατεία εμβολιασμού στο Ισραήλ δείχνουν ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer περιορίζει τις λοιμώξεις από τον κορονοϊό έως και 50 τοις εκατό μετά από 14 ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ. Η είδηση αυτή δίνει ελπίδα στον υπόλοιπο κόσμο καθώς οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο όχι μόνο σταματά τα συμπτώματα, αλλά περιορίζει και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Με το Ισραήλ να ηγείται της κούρσας εμβολιασμού στον κόσμο, έχοντας εμβολιάσει σχεδόν 20 τοις εκατό του πληθυσμού του, οι μελέτες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετέχουν, προσφέρουν ίσως τα περισσότερα δεδομένα στον κόσμο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ωστόσο, η δρα Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, τόνισε σε συνέντευξή της ότι η έρευνα είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και υπογράμμισε την ανάγκη για προσοχή.

Η Alroy-Preis σημείωσε επίσης ότι τα δεδομένα δεν ήταν αρκετά για να καταλήξουν οι επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο σταματά τη μετάδοση της Covid-19, καθώς ένα άτομο μπορεί ακόμα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εάν αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται στη ρινική κοιλότητα.

Πρόσθεσε ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των περισσότερων από 1.000 σοβαρών ασθενών με Covid-19 στη χώρα, είχε προηγουμένως λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. «Το δεκαεπτά τοις εκατό των νέων σοβαρών περιστατικών σήμερα, 180 στο σύνολό τους, καταγράφηκαν μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης.

Δυο νέες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η πρώτη που πραγματοποίησε η Maccabi, εταιρεία-πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο ενός ατόμου να προσβληθεί από τον κορονοϊό κατά 60 τοις εκατό, 14 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης. Μια τρίτη μελέτη του Clalit, ενός άλλου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο μόλις κατά 33 τοις εκατό, μετά από 14 ημέρες.

Την προηγούμενη Τρίτη, το Ισραήλ κατέγραψε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, και παρά τα αισιόδοξα σημάδια που δείχνει ο εμβολιασμός, ο υπουργός Υγείας της χώρας συνέστησε στους πολίτες να προσέχουν. Το εμβόλιο αναμένεται να παρέχει σε ένα άτομο 95% ανοσία έναντι της Covid-19 μια εβδομάδα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Η χορήγηση της δεύτερης δόσης στο Ισραήλ πρόκειται να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους «Times of Israel». Ο ισραηλινός υπουργός υγείας, Yuli Edelstein, προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος από τον ιό εντός δύο εβδομάδων από τη λήψη του εμβολίου. «Όσοι λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, εξαιτίας της μερικής αντίστασης στην ασθένεια», δήλωσε ο υπουργός.

Οι δύο μελέτες που πραγματοποίησαν οι δυο πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, συγκέντρωσαν τα δεδομένα από περίπου 400.000 ασθενείς που υπέστησαν θεραπεία (800.000 συνολικά). Η έρευνα του Clalit συνέκρινε τα αποτελέσματα των δοκιμών μιας ομάδας 200.000 ατόμων που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, με ένα δείγμα 200.000 Ισραηλινών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί ή αξιολογηθεί.

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και συμμετέχουν εκατοντάδες ισραηλινοί γιατροί, εκπαιδευμένοι σε συνθήκες μάχης. Καθώς στις δοκιμές φάσης 3 της Pfizer συμμετείχαν μόνο 40.000 άτομα, τα δεδομένα από την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ θα μπορούσαν να δώσουν πολλές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του εμβολίου.

Οι «Times of Israel» αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης, 1.910.330 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, την προηγούμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποίησε εκδήλωση για τον εορτασμό των δύο εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Το Ισραήλ ανέφερε συνολικά 520.060 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας και 3.817 θανάτους.

Την Τρίτη, η χώρα κατάγραψε 9.997 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες– αριθμός ρεκόρ- και 46 θανάτους. Όπως και πολλές χώρες, το Ισραήλ αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού το χειμώνα, μετά από μείωση των νέων μολύνσεων και θανάτων, τον Νοέμβριο. Στις 5 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα γενικό απαγορευτικό σε όλη την χώρα για δύο εβδομάδες και μάλλον θα παραταθεί, καθώς αυξάνονται τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι.

ΠΗΓΗ: Dailymail