Γιουχάν: Στην εστία της πανδημίας ερευνητές του ΠΟΥ

Ομάδα 10 επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έφτασε στην κινεζική πόλη Γουχάν με αποστολή την αυτοψία σε εργαστήρια, νοσοκομεία και αγορές θαλασσινών της κεντρικής Κίνας που συνδέονται με την εμφάνιση του κορονοϊού. Η πολυαναμενόμενη έρευνα έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΠΟΥ και του Πεκίνου και συμπίπτει με την επανεμφάνιση νέων περιπτώσεων κορονοϊού, αυτή τη φορά στη βόρεια Κίνα, όπου και αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος τους τελευταίους 8 μήνες.

Οι 10 ειδικοί θα παραμείνουν ωστόσο δύο εβδομάδες σε καραντίνα προτού ξεκινήσουν την έρευνα που θα επικεντρωθεί στις ζωικής προέλευσης αιτίες της πανδημίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Κινέζος γιατρός στο Κεντρικό Νοσοκομείο Wuhan, Li Wenliang, προσπάθησε να προειδοποιήσει για πιθανή έξαρση μιας νέας ασθένειας, αλλά βρέθηκε υπό αστυνομικό έλεγχο και δέχτηκε απειλές να «σταματήσει να κάνει ψευδή σχόλια» ενώ κατηγορήθηκε για «ανυπόστατη φημολογία».

Ο Δρ Λι πέθανε τον Φεβρουάριο, από κορονοϊό, ενώ εργαζόταν στο νοσοκομείο της Γιουχάν.

Τον Απρίλιο του 2020, προέκυψαν υποψίες και ισχυρισμοί ότι ο ιός ενδέχεται να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο στη Γιουχάν. Την ίδια εποχή, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε τις έρευνες σε βάρος της Κίνας για να διαπιστωθεί εάν ο ιός που χαρακτηρίστηκε μη ανθρωπογενής ή γενετικά τροποποιημένος, είχε εστία μέσω επαφής με ζώα ή εάν τελικά οφείλεται σε κλινικό ατύχημα.