Κορονοϊός – Νέα μελέτη : Πέντε μήνες διαρκεί η ανοσία μετά τη λοίμωξη

 

Νέα μελέτη έδειξε ότι η λοίμωξη από τον κορονοϊό (COVID-19), παρέχει κάποια ανοσία για τουλάχιστον 5 μήνες, αλλά οι άνθρωποι ενδέχεται να εξακολουθούν να μεταφέρουν και να μεταδίδουν τον ιό.

Άτομα που έχουν μολυνθεί με την COVID-19 είναι πιθανό να προστατεύονται από την εκ νέου μόλυνση για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με μελέτη της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΔΥΑ), αν και οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα άτομα με ανοσία ενδέχεται να εξακολουθούν να μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στη μύτη και το λαιμό, επομένως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους.

Οι επιστήμονες της ΔΥΑ που εργάστηκαν στη μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φυσική ανοσία ως αποτέλεσμα προηγούμενων λοιμώξεων παρέχει 83% προστασία έναντι της επανεμφάνισης, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν προηγουμένως την ασθένεια.

Αυτό φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον για 5 μήνες από την πρώτη αρρώστια.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στο πρώτο κύμα μπορεί τώρα να είναι ευάλωτα να την κολλήσουν ξανά.

Μεταξύ 18 Ιουνίου και 24 Νοεμβρίου, οι επιστήμονες εντόπισαν 44 πιθανές επαναμολύνσεις από τους 6.614 συμμετέχοντες που είχαν βρεθεί θετικοί σε αντισώματα. Αυτό αντιπροσωπεύει ποσοστό προστασίας 83% από την εκ νέου μόλυνση.

Η ΔΥΑ προειδοποίησε επίσης ότι παρόλο που τα άτομα με αντισώματα έχουν κάποια προστασία από το να αρρωστήσουν με την COVID-19, πρώιμα στοιχεία από το επόμενο στάδιο της μελέτης δείχνουν ότι ορισμένα από αυτά τα άτομα έχουν υψηλά επίπεδα ιού και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Οι επικεφαλής της μελέτης SIREN (Αξιολόγηση Aνοσίας και Eπαναμόλυνσης του SARS-CoV-2) είναι σαφείς ότι αυτή η πρώτη έκθεση δεν παρέχει στοιχεία για ανοσολογικές αντιδράσεις από τα εμβόλια COVID-19, ούτε πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Η μελέτη SIREN θα εξετάσει τις αντιδράσεις εμβολίων αργότερα αυτό το έτος.

Είναι επομένως ζωτικής σημασίας, οι πολίτες να κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα.

Η καθηγήτρια Σούζαν Χόπκινς, ανώτερη ιατρική σύμβουλος στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας και επικεφαλής της μελέτης SIREN είπε:

«Αυτή η μελέτη μας έχει δώσει τη σαφέστερη εικόνα μέχρι σήμερα σχετικά με τη φύση της προστασίας αντισωμάτων έναντι του COVID-19, αλλά είναι κρίσιμο οι άνθρωποι να μην παρεξηγήσουν αυτά τα πρώιμα ευρήματα.

Γνωρίζουμε τώρα ότι οι περισσότεροι από εκείνους που είχαν τον ιό και ανέπτυξαν αντισώματα, προστατεύονται από την επαναμόλυνση, αλλά αυτό δεν είναι συνολικό και δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο διαρκεί η προστασία. Βασικά, πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να εξακολουθούν να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν πιστεύετε ότι είχατε ήδη την ασθένεια και ότι είστε προστατευμένοι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι πολύ απίθανο να εμφανίσετε σοβαρές λοιμώξεις, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να πάρετε μια λοίμωξη και να μεταδώσετε σε άλλους. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ζωτικής σημασίας να μείνουμε όλοι στο σπίτι για να προστατεύσουμε την υπηρεσία υγείας μας και να σώσουμε ζωές”.

πηγή: Δημόσια Υγεία Αγγλίας

Ανταπόκριση-Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη