Ολλανδία: Μαζική διαδήλωση στο Άμστερνταμ κατά του lockdown

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χωρίς την άδεια των αρχών στο Άμστερνταμ την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για το lockdown που έχει επιβληθεί στην Ολλανδία για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία μπροστά από το Κρατικό Μουσείο και το Mουσείο Βαν Γκογκ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως: «Ελευθερία: Σταματήστε αυτήν την πολιορκία», ενώ φώναζαν «Τι θέλουμε; Ελευθερία!».

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν φορούσε μάσκα, που δεν υποχρεωτικό στην Ολλανδία, και ελάχιστοι τηρούσαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι αρχές απέρριψαν το αίτημα για διαδήλωση στην πλατεία του Μουσείου. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν όταν τους ζητήθηκε από την αστυνομία, ενώ κάποιοι πέταξαν πυροτεχνήματα.

Αστυνομικοί της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση νερού υπό πίεση για διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα τον περασμένο Δεκέμβριο προσπαθώντας να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση κρουσμάτων της Covid-19 και πριν από λίγες ημέρες παρέτεινε το lockdown για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ