Η Ιταλία θα κινηθεί νομικά κατά Pfizer και AstraZeneca

Μετά την κίνηση κατά της Pfizer-Biontech, η Ιταλία είναι έτοιμη να κινηθεί νομικά και κατά της φαρμακευτικής AstraZeneca, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρείας πως η παράδοση των εμβολίων – αν ο ΕΟΦ δώσει το πράσινο φως στην διανομή του – θα είναι κατά το 60% μειωμένη σε σχέση με την αρχικά συμφωνημένη ποσότητα. Συνολικά η Ιταλία φαίνεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει στην διάθεσή της μόνο 15 εκ δόσεις, γεγονός που αλλάζει ριζικά όλον τον σχεδιαστικό εμβολιασμό του πληθυσμού.   

Η είδηση αυτή έρχεται ύστερα από ανάρτηση στο Facebook του ίδιου του Πρωθυπουργού Conte, ο οποίος υπενθύμισε πως αυτή η αδυναμία παραγωγής και προμήθειας από τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της σύμβασης, οι οποίες και προάγουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Ιταλίας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. 

Να υπενθυμίσουμε πως ο ίδιος ο Conte είναι δικηγόρος και Καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, με πλούσια εμπειρία στο Ιδιωτικό και Εμπορικό Δίκαιο, και πως στις αρχές της πολιτικής του θητείας παρουσίασε τον εαυτό του ως ‘δικηγόρο όλων των Ιταλών’. Παράλληλα όμως, η Κυβέρνηση Conte βρίσκεται εν μέσω μιας σφοδρής πολιτικής κρίσης και που παραλίγο να στοιχίσει την πτώση του λίγες μόλις ημέρες πριν.

Σημειωτέον, το πρωί ο Υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων κ. Boccia δήλωσε στο SkyTg24 πως αυτές οι εξελίξεις θα καθυστερήσουν εβδομάδες ή και μήνες την ανοσία της αγέλης του πληθυσμού, ενώ παράλληλα τόνισε πως αν τα εμβόλια που θα έπρεπε να προωθούνται για την Ευρώπη πηγαίνουν σε άλλες ηπείρους, αυτό θα ήταν πολύ σοβαρό.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής