Βρετανία: Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι θα λάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει»

Βρετανία – Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Κατηγορηματική είναι η βρετανική κυβέρνηση για την ασφαλή και έγκαιρη παράδοση των εμβολίων που έχει παραγγείλει από διαφορετικές εταιρίες.

Μετά από το αίτημα της Κομισιόν από την AstraZeneca να εκτρέψει προμήθειες από το Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψει την μειωμένη παραγωγή και την ΕΕ, ο υπουργός για το Υπουργικό συμβούλιο, Μάικλ Γκόουβ είπε το πρωί της Πέμπτης ότι «η Βρετανία θέλει να διασφαλίσει ότι θα λάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει».

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται πεισματικά να εμπλακεί στην αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της Astra Zeneca σχετικά με τα εμβόλια και επαναλαμβάνει την πεποίθηση του ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην παράδοση των παραγγελιών του ΗΒ.

Ο κος Γκόουβ στον ίδιο τόνο με τον πρωθυπουργό αλλά σαφής για την διασφάλιση των βρετανικών παραγγελιών και παραδόσεων αντήχησε τον πρωθυπουργό με την προθυμία για βοήθεια «στους φίλους και τους γείτονές μας», αλλά «η προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων του βρετανικού πληθυσμού».

Εάν η AstraZeneca προσπαθήσει να εκτρέψει την παροχή εμβολίων από τα δύο εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δέσμευση του Τζόνσον να εμβολιαστούν 15 εκατομμύρια Βρετανοί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ήδη, η Βρετανία είναι μια από τις κορυφαίες χώρες για τον ρυθμό με τον οποίο εμβολιάζει τον πληθυσμό της – κάτι τέτοιο με πέντε φορές το ποσοστό των κρατών μελών της ΕΕ συλλογικά. Είναι όμως και η χώρα με το αποκαρδιωτικό ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού θανάτων σε ασθενείς με COVID-19 σε όλη την Ευρώπη.