Εμβόλιο AstraZeneca -Γερμανία: Να απαγορευτεί για τους άνω των 65

«Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών», ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch της Γερμανίας και για το λόγο αυτό συνέστησε να χρησιμοποιείται για ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Η ανακοίνωση έγινε παραμονή της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση της κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η κύρια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αποφάνθηκε επίσης ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ , από τις εταιρείες BioNTech/Pfizer και τη Moderna κρίνονται «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Είχαν προηγηθεί δύο άρθρα των γερμανικών εφημερίδων Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν δημοσιεύσει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Επικαλούμενες Βρετανούς επιστήμονες και γερμανικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της «εφόδου», με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βελγικές αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στη χώρα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανοσουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου