Υπ. Συμβούλιο: Σήμα επιτάχυνσης με 10 νομοσχέδια από 6 υπουργεία

Επί τάπητος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα χρονιά και την πρώτη μετά τον ανασχηματισμό, τέθηκαν 10 νομοσχέδια από 6 διαφορετικά υπουργεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, σημειώνοντας ότι τα χρήματα θα διατεθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

«Θέλω να σημειώσω την χθεσινή εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές που απέφερε ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ οποιοδήποτε κρατικό ομόλογο. Είναι απόδειξη της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά και την πολιτική της. Προσοχή, όμως, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν. Δεν θα ξοδευτούν. Θα κατανεμηθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα. Κυρίως με δικαιοσύνη. Οσα πρέπει, σε όποιους πρέπει, όταν και όπως πρέπει.

Στο επίκεντρο, είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου -μεταξύ άλλων- προβλέπεται:

  • Εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% και
  • Θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια

Κάνοντας λόγο για την «πρώτη μεγάλη θεσμική μεαρρύθμιση για το 2021» ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια».

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, όπως αναφέρθηκε.

Ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε δύο προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που γίνονται πράξη, παρά τη δύσκολη, όπως είπε, οικονομική συγκυρία: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο υπουργικό συμβούλιο, συζητήθηκαν επίσης το νέο πλαίσιο για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη