Απολογείται την Τετάρτη – Παραμένει στη ΓΑΔΑ ο Δ. Λιγνάδης

Στα βήματα που ορίζει η δικαιοσύνη κινείται πλέον η πολύκροτη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου, που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τη χιονοστιβάδα καταγγελιών και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις, οι οποίες ερευνώνται.

Την πόρτα της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας πέρασε το πρωί της Κυριακής 21/2 ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου 20/2 με την κακουργηματική κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ζήτησε και και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου κρατείται.

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν εάν θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε βάσει δύο μηνύσεων που κατατέθηκαν εναντίον του για βιασμό ανηλίκων, που δεν έχουν παραγραφεί, αλλά και τις πρόσφατες μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φέρονται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία.

«Οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σ` αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση», τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστούν τέτοια νοσηρά φαινόμενα».

Το χρονικό των εξελίξεων

Mετά από τις μηνύσεις και τις μαρτυρικές καταθέσεις για σεξουαλικά εγκλήματα του πρώην καλλιτεχνική διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου ένταλμα σύλληψής του. Ο Δημήτρης Λιγνάδης προσήλθε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου και – λίγα λεπτά αργότερα- συνελήφθη.

Οι εισαγγελείς Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος, αξιολογώντας τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους, προχώρησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης με κατηγορίες εις βάρος του ηθοποιού-σκηνοθέτη σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ΄ εξακολούθηση.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε το βράδυ στην ΓΑΔΑ και σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στην Ευελπίδων.

Ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για την υπόθεση Λιγνάδη ήταν όσα είπε μάρτυρας για την υπόθεση του 40χρονου σήμερα Βασίλη Κ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου. Όσα περιγράφει αφορούν εγκλήματα που δεν είναι παραγεγραμμένα.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποδίδει με σκληρή γλώσσα ευθύνες στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τους εν γένει χειρισμούς ως προς την υπόθεση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, καταλογίζοντάς της μεγάλη καθυστέρηση.

«Τρεις εβδομάδες τώρα, τόσο η αρμόδια Υπουργός όσο και ο Πρωθυπουργός κώφευαν, κρύβονταν και έκαναν υπογείως τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν, ελπίζοντας πως η κορωνίδα αυτών των υποθέσεων, η υπόθεση της παιδεραστίας και του πιθανού κυκλώματος πίσω από αυτήν, απλά θα παραγραφεί», επισημαίνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

«Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται», αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση πάντως, έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει συγκάλυψη στον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού, και το Μαξίμου να κατηγορεί τον κ.Τσίπρα για χυδαία εκμετάλλευση της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αποκαλύπτει πως ένας στους 10 πολίτες της Κοινότητας έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία, και 4 στους 10 έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάποιου είδους παρενόχληση. Ωστόσο, πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά καταγγελιών, είτε γιατί τα θύματα αγνοούν τα δικαιώματά τους, είτε εξαιτίας του φόβου απέναντι στους θύτες.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ζώης Κακκαβάς, Ματίνα Καλτάκη, Ελίνα Κολύβα, Ντίνα Τσουκαλά

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη ο Δημήτρης Λιγνάδης