Εκνευρισμός της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συνεργασία

Συνεχίζει να συντηρεί το σκηνικό έντασης ο Ερντογάν, ένα μήνα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και ενώ δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόσκληση της Αθήνας για τις διερευνητικές επαφές. Στο παραλήρημά του τnν Tετάρτη 24/2, από το βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, να εγκαταλείψει τις θυελλώδεις τοποθετήσεις. Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός (Πηγή: Süddeutsche Zeitung): “Να χαμηλώσει τους τόνους στη ρητορική του”.

Η Άγκυρα προσπαθεί με την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα, να καμουφλάρει τον εκνευρισμό της και για την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία. Στο μωσαϊκό της έχει προστεθεί ακόμη μια ψηφίδα, με την ένταξη της φρεγάτας Κανάρης στην αρμάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Σάρλ Ντε Γκώλ που πλέει στη Μεσόγειο.

“Όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο. Τα όνειρα των μεταναστών για μια ασφαλή ζωή θάφτηκαν στα νερά του Αιγαίου από εκείνους που τους ώθησαν στο θάνατο”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδόμησε εκ νέου την τουρκική προπαγάνδα περί pushbacks στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, λέγοντας (Πηγή: Süddeutsche Zeitung): “Προστατεύουμε τα σύνορά μας και δεν επιτρέπουμε να εργαλειοποιούνται οι πρόσφυγες για την άσκηση πολιτικής πίεσης”

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση διατυπώνει σφοδρές επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης για την παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού στο Αιγαίο.

“Σουρωτήρι το Αιγαίο από τουρκικά πλοία”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

“Το Τσεσμέ κόντεψε να φτάσει στο Λαύριο”, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, δήλωσε: “Σήμερα ξέρετε τι είπε? Ότι η σημαία έχει σημασία όταν έχει αίμα πάνω της και άλλαξε όλα τα ονόματα των ελληνικών νησιών και αυτό έπρεπε να μας χαλυβδώσει όλους και να είμαστε όλοι μια γροθιά”.

Ραντεβού στη Γενεύη

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ ξαναγυρίζει την κλεψύδρα για το Κυπριακό, συγκαλώντας στη Γενεύη άτυπη διάσκεψη στις 27-29 Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης: “Μιας λύσης…η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία”.

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την επιλογή της Γενεύης, λέγοντας: “Για μένα η Γενεύη είναι πιο καλά, διότι, αν κοιτάξουμε τα άτομα και οι χώρες που θα συμμετάσχουν, οι περισσότερες χώρες είναι από αυτή την πλευρά του πλανήτη”.

Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Για διαπραγμάτευση για μια διαρκή λύση εντός του προβλεπτού ορίζοντα κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Σιδέρης, ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ