Παγκόσμια διάσκεψη του ΠΟΥ για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων

Στην διάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τόσο οι τρόποι συνεργασίας εταιρειών όσο και η προμήθεια πρώτων υλών, ώστε να ξεπεραστούν άμεσα τα εμπόδια που θα εντοπιστούν.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος κατά την σημερινή ενημέρωση τύπου τόνισε εμβόλια εκτός τη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού, έχουν παραδοθεί πλέον και στην Αγκόλα, την Καμπότζη, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γκάμπια, την Ινδία, την Κένυα, το Λεσόθο, το Μαλάουι, το Μάλι, τη Μολδαβία, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, τη Δημοκρατία της Κορέας , την Ρουάντα, την Σενεγάλη, το Σουδάν και την Ουγκάντα. Σε αυτές τις χώρες παραδόθηκαν 20 εκατομμύρια δόσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα, μέσω της COVAX θα προσφερθούν 14,4 εκατομμύρια δόσεις σε 31 ακόμη χώρες αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό χωρών σε 51.

Σημείωσε ότι παρά την ενθαρρυντική πρόοδο, ο όγκος των δόσεων που κατανέμονται μέσω του COVAX είναι ακόμη σχετικά μικρός, με τον πρώτο γύρο κατανομών να καλύπτει μεταξύ 2% έως 3% του πληθυσμού των χωρών που λαμβάνουν εμβόλια ακόμη και όταν άλλες χώρες θα σημειώνουν ταχεία πρόοδο ως προς τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού τους μέσα στους επόμενους μήνες.

Εκείνο που πρέπει να γίνει επειγόντως, όπως ανέφερε, είναι να αυξηθεί η παραγωγή, όπου προς το παρόν υπάρχουν πολλά εμπόδια στην αύξηση της ταχύτητας και του όγκου της παραγωγής, που φτάνει από την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων έως τις ελλείψεις πρώτων υλών, όπως γυαλί, πλαστικό και πώματα.

Ο Π.Ο.Υ. τόνισε πως για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται η σύνδεση των εταιρειών που παράγουν εμβόλια με άλλες εταιρείες που έχουν μεγάλη ικανότητα παραγωγής, σε όλες τις περιοχές του κόσμου με τον ΠΟΥ να μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία εντοπίζοντας κενά και παρέχοντας μια υπηρεσία «ζευγαρώματος» μεταξύ παραγωγών εμβολίων και εταιρειών με ικανότητα παραγωγής.

Παράλληλα κρίνεται κρίσιμη η διμερής μεταφορά τεχνολογίας, μέσω εθελοντικής αδειοδότησης από μια εταιρεία που κατέχει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ένα εμβόλιο σε άλλη εταιρεία που μπορεί να τα παράγει, συντονισμένη μεταφορά τεχνολογίας που συνεπάγεται ότι τα πανεπιστήμια και κατασκευαστές θα χορηγούν την άδεια για τα εμβόλια τους σε άλλες εταιρείες μέσω ενός παγκόσμιου μηχανισμού που συντονίζεται από τον ΠΟΥ, ο οποίος θα διευκόλυνε επίσης την εκπαίδευση του προσωπικού στις εταιρείες και θα συντόνιζε τις επενδύσεις σε υποδομές.

Μετά την εξάπλωση της γρίπης H5N1 στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο ΠΟΥ υποστήριξε τη μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή εμβολίων πανδημικής γρίπης σε 14 χώρες, αυξάνοντας την παγκόσμια παραγωγή κατά 700 εκατομμύρια δόσεις.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ πολλές χώρες με ικανότητα παρασκευής εμβολίων μπορούν να αρχίσουν να παράγουν τα δικά τους εμβόλια παραιτούμενες από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως προβλέπεται στη συμφωνία TRIPS, διατάξεις που υπάρχουν για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr