Κομισιόν : Απάντηση για τις ανισότητες στην προμήθεια εμβολίων

«Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορεί να αποφασίσουν να μην παραγγείλουν όλες τις δόσεις που τους αναλογούν – με βάση το πληθυσμιακό τους μέγεθος – ενώ άλλα επιθυμούν ενδεχομένως να παραγγείλουν περισσότερες», απαντά η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στην ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παραπάνω ευρωβουλευτές επικαλούνται δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα φέρεται να αγόρασε μόνο 1,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna, αν και είχε το δικαίωμα να αγοράσει 2 εκατ. επιπλέον». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν η Γερμανία, με τη Γαλλία και τη Δανία να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα, προκειμένου να προμηθευτούν περισσότερες δόσεις απ΄ αυτές που τους αναλογούν».

Τι γίνεται με την αγορά εμβολίων 

Σύμφωνα με το Politico, εκτός από την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σλοβενία, δεν προχωρούν στην αγορά του συνόλου των εμβολίων της Moderna που τους αναλογούν.

Στο αίτημα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το «πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί», η κ. Κυριακίδου απαντά ότι η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής, αλλά δεν είναι σε θέση να κοινοποιήσει τον αριθμό των δόσεων που έχουν κατανεμηθεί στα επιμέρους κράτη – μέλη, στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, ούτε συνολικά ούτε από μεμονωμένες εταιρείες, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Moderna.

Η Επιτροπή

Η Επιτροπή δεν μπορεί ούτε να κοινοποιήσει τον αριθμό των δόσεων που έχουν όντως παραγγείλει τα κράτη μέλη.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ/The Left υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει «τη δημιουργία μίας δημόσιας βάσης δεδομένων όπου θα αναρτάται κάθε στοιχείο διάθεσης των εμβολίων, ανά κράτος-μέλος και προμηθευτή. για λόγους στοιχειώδους διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και εμπιστοσύνης των πολιτών στην όλη προσπάθεια».

Προς ενίσχυση του επιχειρήματός τους, αναφέρονται στη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του ΕΚ Πασκάλ Κανφέν στις 5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει τη μηνιαία δημοσίευση πλήρων στοιχείων για τον αριθμό των εμβολίων που διατίθενται σε κάθε κράτος-μέλος. Μόνο υπό το καθεστώς πλήρους διαφάνειας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης, τις προκλήσεις που δημιουργούν οι καθυστερήσεις και την ταχύτητα με την οποία προσφέρονται τα εμβόλια, χτυπώντας αποφασιστικά την κλιμακούμενη παραπληροφόρηση και αβεβαιότητα στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΜΠΕ