Ολοκαύτωμα : Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η Ελλάδα ανέλαβε σήμερα, 1η Απριλίου, την ετήσια Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), διαδεχόμενη την Γερμανική Προεδρία.

Στη διαδικτυακή τελετή παράδοσης-παραλαβής που πραγματοποιήθηκε, η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος,  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο πρέσβυς Χριστόδουλος Ι. Λάζαρης – νέος Πρόεδρος του IHRA – έστειλαν μηνύματα που υπογραμμίζουν την παγκόσμια αξία της μνήμης και της εκπαίδευσης στην ιστορία του Ολοκαυτώματος.

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, ο IHRA επιτελεί ένα κρίσιμο έργο προκειμένου να διατηρήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος ζωντανή.

Κεντρικός άξονας της Ελληνικής Προεδρίας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι «Η διδασκαλία γύρω από το Ολοκαύτωμα: Εκπαίδευση για έναν κόσμο χωρίς άλλη γενοκτονία». Στο πλαίσιο αυτό, θα διοργανωθεί μέσα στο επόμενο έτος μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων, με στόχο τη διατήρηση της μνήμης, την εκπαίδευση των νεότερων γενεών και της κοινωνίας στο σύνολό της για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος και «για τον τρόπο με τον οποίο η βαρβαρότητα τυφλώνει την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων».

Η Ελληνική Προεδρία του IHRA συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και αυτό, επισημαίνεται, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, «για να υπενθυμίσουμε αφενός ότι η σύγχρονη Ελλάδα χτίστηκε πάνω σε ανθρωπιστικές αξίες και θεμελιώδεις ελευθερίες και, αφετέρου, ότι η ελληνική κοινωνία είναι σταθερά προσηλωμένη εναντίον του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της λήθης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος».

«Σήμερα, όμως», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του, «θυμόμαστε τους επιζώντες, πρόσωπα όπως η Εσθήρ Κοέν, η οποία, τη στιγμή που άφηνε την τελευταία της πνοή στα Ιωάννινα τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα».

«Καθώς περνούν τα χρόνια, είναι καθήκον μας να διηγούμαστε αυτή την ιστορία. Για να διατηρηθεί η μνήμη, να γίνει μάθημα στους νεότερους, για να μην ξεχάσουμε ποτέ, ποτέ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δίνοντας έμφαση σε αυτή τη δέσμευση, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, δήλωσε: «Είναι καθήκον μας να κάνουμε το μέγιστο δυνατό, με οδηγό την υπόσχεση «ποτέ ξανά», ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ». Ο βαθμός επιτυχίας μας θα καθορίσει το πόσο συνεισφέραμε, συλλογικά, όλοι οι εταίροι της Συμμαχίας, σε μια πράξη μεγάλης, ιστορικής αξίας».

Επιπλέον, η Προεδρία είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση εκείνων που έσωσαν Εβραίους συμπολίτες μας, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αντιμετωπίζοντας τεράστιους κινδύνους. «Τις αξίες και τις αρχές του IHRA, τις συμμεριζόμασταν και πριν γίνουμε μέλη του. Αυτό έχει καταδειχθεί με τις πράξεις του Δημάρχου Καρρέρ και του Μητροπολίτη Χρυσόστομου στη Ζάκυνθο το 1944», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του.

Η Ελληνική Προεδρία συνεπικουρείται από τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA, τα οποία έχουν υψηλή εξειδίκευση σε θέματα μνήμης του Ολοκαυτώματος, και υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, δεδομένου ότι η βασική προτεραιότητά της Προεδρίας είναι η εκπαίδευση, η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας καθίσταται ανεκτίμητη για την επίτευξη «του κοινού στόχου μας, δηλαδή να εξαλείψουμε το μίσος και τη μισαλλοδοξία και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και την ισότητα για όλους», όπως τόνισε στο δικό της μήνυμα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Προγράμματα για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το Ολοκαύτωμα, όπως αυτό που παρουσιάστηκε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, με θέμα σχολικό διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο για το Ολοκαύτωμα, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης και συστηματικής προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Η οδηγός ιδέα που θα καθορίσει την πορεία αυτής της Προεδρίας είναι η διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα, αλλά και η καταπολέμηση της άρνησης και της διαστρέβλωσης της αλήθειας στα νέα πεδία που δημιουργούνται στο διαδίκτυο», συνόψισε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του IHRA, Πρέσβυς Χριστόδουλος Ι. Λάζαρης.

Η Ελληνική Προεδρία θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2022 και οι πιο σημαντικοί σταθμοί της θα είναι οι δύο Ολομέλειες της Συμμαχίας, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συγκεντρωθούν περισσότεροι από 300 εμπειρογνώμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από τουλάχιστον 34 χώρες, για να συζητήσουν και να δράσουν για άλλη μια φορά κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.