Διακομματικό «αντάρτικο» στη Βρετανία κατά του «διαβατηρίου Covid»

Έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρόταση της κυβέρνησης και του Μπόρις Τζόνσον για ταχεία υιοθέτηση «διαβατηρίων Covid», έτσι ώστε να επιταχυνθεί το άνοιγμα της οικονομίας.

Μάλιστα, στο σχέδιο προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή της αποτελεσματικότητάς τους και σε σημαντικές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες σχεδιάζεται να γίνουν παρουσία κοινού – όπως είναι, για παράδειγμα, ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας της 18ης Απριλίου, ανάμεσα στην Λέστερ και την Σαουθάμπτον.

Ωστόσο, κόμματα και βουλευτές δηλώνουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη. Για του λόγου το αληθές, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ήδη προαναγγείλει την καταψήφισή της, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κάτι ανάλογο να κάνουν και οι Εργατικοί – ειδικά μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο ηγέτης τους, Κέιρ Στάρμερ, αλλά και το καθαρό «όχι» του προκατόχου του, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το πρωί, 70 συνολικά βουλευτές – ανάμεσά τους και αρκετοί από τις τάξεις των κυβερνώντων Τόρις – κοινοποίησαν δήλωση στην οποία αναφέρουν τα εξής, ανάμεσα στα άλλα: «Είμαστε αντίθετοι στην διχαστική και μεροληπτική χρήση των πιστοποιητικών της Covid προκειμένου να αποκλειστεί η πρόσβαση σε συγκεκριμένα άτομα σε υπηρεσίες, επιχειρήσεις ή θέσεις εργασίας».

Η παραπάνω εικόνα, ειδικά στην περίπτωση που οι Εργατικοί ταχθούν και επισήμως κατά της ρύθμισης, φέρνει την κυβέρνηση Τζόνσον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο ήττας στη βουλή. Κάτι που, αναμφίβολα, θα ρίξει «σκιές» στην εικόνα της επιτυχίας που έχει φτιάξει η κυβέρνηση με την επιτυχία της στους εμβολιασμούς, καθώς έχουν χορηγηθεί ήδη 31 εκατ. δόσεις.