Κοροναϊός : Οι διαφωνίες της κυβέρνησης με τους λοιμωξιολόγους για το άνοιγμα

Από… θρίλερ σε θρίλερ πηγαίνουν τον τελευταίο καιρό οι συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων με την κυβέρνηση. Οι διαφωνίες κατά τη διάρκεια των συσκέψεων γίνονται όλο και πιο έντονες, αφού μετά από ένα χρόνο «μάχης» με τον κοροναϊό, όπως όλα δείχνουν, οι απόψεις του επιστημονικού επιτελείου δεν συγκλίνουν εντελώς με αυτές του κυβερνητικού επιτελείου.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ήταν όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η μικρή άρση των μέτρων είπε τη φράση «η Κυβέρνηση αποφάσισε». Πρόκειται για μια πρόταση που όλοι αντιλήφθηκαν και η οποία «έδειξε» διαφωνία σε αυτό που πρότεινε η επιτροπή και σε αυτό που τελικά αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του MEGA, η διαφωνία της κυβέρνησης με τους λοιμωξιολόγους εντοπίζεται σε τέσσερα ζητήματα. Μάλιστα, πρόκειται για ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με τον επιστημονικό χαρακτήρα, αλλά θέματα που άπτονται στα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα, μιας και η διαχείριση της πανδημίας έχει να κάνει και με ψυχολογικούς παράγοντες.

Οι διαφωνίες κυβέρνησης – λοιμωξιολόγων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, η κυβέρνηση έχει διαφωνήσει ανοιχτά και από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε το μέτρο απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεις. Θεωρούν δηλαδή ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν μπορεί να επιβληθεί και δεν έχει αποτελεσματικότητα και όπως επισημαίνουν στο MEGA κυβερνητικά στελέχη φάνηκε και στην πράξη ότι ήταν αναποτελεσματικό.

Το δεύτερο, που είναι συναφές με το πρώτο, αφορά τους περιορισμούς της βόλτας μόνο Σαββατοκύριακα. Πρόκειται για το μέτρο, το οποίο αποφασίστηκε για το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο, πέραν των υπολοίπων, έχει και ταξικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή δεν γίνεται ένας κάτοικος όποιος ζει σε μια γειτονιά που δεν έχει παραλία, είτε ένα μεγάλο άλσος, ή ένα βουνό να μην μπορεί να κάνει τη βόλτα του, παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αυτό πρακτικά στέλνει το μήνυμα ότι κάποιοι είναι ευνοημένοι, έναντι κάποιων άλλων, ενώ αποτελεί και ένα μέτρο το οποίο κοινωνικά δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, πέραν της αναποτελεσματικότητας του

Η επόμενη διαφωνία τους αφορά τη μη τήρηση των μέτρων λόγω κόπωσης. Θεωρούν δηλαδή ότι αυτός είναι ένας παράγοντας που θα έπρεπε να λάβουν λίγο περισσότερο υπόψη τους οι λοιμωξιολόγοι, δεδομένου ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα προς το τέλος του χειμώνα μετά από μία πολύμηνη ταλαιπωρία και καραντίνα των πολιτών έχουν αρχίσει να ατονούν και άρα υπάρχουν περιορισμοί, οι οποίοι απλώς δεν τηρούνται. Έτσι, από την κυβέρνηση -σύμφωνα με το MEGA- θεωρούσαν ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το τελευταίο αφορά την λειτουργία των σχολείων. Η κυβέρνηση ήθελε να τα ανοίξει στις 5 Απριλίου, δηλαδή μεθαύριο που θα ανοίξει και το λιανεμπόριο. Από την κυβέρνηση θεωρούσαν δηλαδή ότι με την υποχρεωτικότητα των γρήγορων τεστ, έναν μηχανισμό που ισχύει από τον Φεβρουάριο, για τους μαθητές άνω των 16 ετών θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό μέχρι να έρθουν στα χέρια μας τα self test.

Ωστόσο και σε αυτό διαφώνησαν, με την κυβέρνηση να επανέρχεται στο θέμα με σκοπό την επιστροφή των μαθητών -τουλάχιστον του Λυκείου- στα θρανία την επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.