Self test: Τι πρέπει να κάνουμε αν βγει θετικό στον κοροναϊό

Αναλυτικές οδηγίες δόθηκαν στους πολίτες εν όψει της άφιξης των self test και της διανομής τους από τα φαρμακεία.

Αν λοιπόν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα πρέπει άμεσα να δηλώσουμε την θετικότητα στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, που είναι στον αέρα αλλά θα λειτουργήσει την επόμενη Τετάρτη.

Στη συνέχεια, ανάλογα την ταυτότητα κάθε πολίτη, αν δηλαδή είναι εργαζόμενος ή μαθητής θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται e-mail ή SMS προκειμένου το κρούσμα να μεταβεί για την πραγματοποίηση νέου τεστ, αυτή τη φορά σε δομή υγείας.

Διαβάστε επίσης: Πότε πρέπει να κάνουν το self test μαθητές και εκπαιδευτικοί – Οι κυρώσεις

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, το θετικό κρούσμα θα πρέπει να απομονώνεται μέσα στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι διαλέγουμε ένα δωμάτιο απομόνωσης όπου θα διαμένει το θετικό κρούσμα, χωρίς να εμποδίζει της κινήσεις των άλλων.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το κρούσμα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την κουζίνα, τονίζοντας ότι οι αρνητικοί θα πρέπει να ετοιμάζουν το φαγητό και να το αφήνουν στην πόρτα του δωματίου. Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός στο σπίτι και πως το κρούσμα θα πρέπει να αποφεύγει κοινόχρηστους χώρους ή όταν βρίσκεται σε αυτούς να φορά μάσκα υψηλής προστασίας.

Όταν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.