«Αντι-μαθήματα» σε προαύλια ελληνικών πανεπιστημίων

Την ανάγκη επιστροφής στην δια ζώσης εκπαίδευση καταδεικνύουν τα – παράνομα μεν, απολύτως αναγκαία δε – «αντι-μαθήματα» που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες σε προαύλια ελληνικών πανεπιστημίων.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μείνει κλειστή για ένα χρόνο, από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και μπορεί να αντικαταστάθηκε από την τηλεκπαίδευση (με τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες της), ωστόσο οι φοιτητές έχουν χάσει δεκάδες ώρες μαθημάτων στα έδρανα, την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν με τους φίλους τους στο κυλικείο, την «κοπάνα» από τη διάλεξη για καφέ…

Με πρωτοβουλία των φοιτητών και του καθηγητή Μάνου Κουντούρη, το πρώτο δια ζώσης μάθημα έγινε στο προαύλιο της Μασσαλίας στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

📍 Αυτό είναι ένα αντι-μάθημα στο προαύλιο της Νομικής Αθηνών.

Λέγεται αντι-μάθημα αν και διδάσκει ο καθηγητής της…

Posted by Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη on Saturday, 3 April 2021

Σκορπισμένοι σε όλο το προαύλιο, περίπου 20 φοιτητές άκουσαν μια ενδιαφέρουσα διάλεξη – παρότρυνση, που ξεκίνησε με το ποίημα του Αντρέα Εμπειρίκου «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο», με τον καθηγητή να συνεχίζει να μιλάει για τη σημερινή κατάσταση, την ανάγκη του αναστοχασμού και της επανανοηματοδότησης, τους κινδύνους της πανδημίας και του καπιταλισμού, αλλά και «έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός».

Εργαστήρι Bollywood στο ΑΠΘ

Το Συντονιστικό Θεατρικών ΑΠΘ την προηγούμενη Κυριακή έκανε εργαστήρι Bollywood στην λεγόμενη «πλατεία Χημείου».

Οι φοιτητές χορέψανε «σε μαχητικούς ρυθμούς ενάντια στην Καταστολή και στο νομοσχέδιο Κεραμέως που θέλει τις θεατρικές ομάδες και την ύπαρξη πολιτιστικών δρώμενων εκτός Πανεπιστημίου». «Είμαστε φοιτητές και θα συνεχίσουμε να δρούμε μέσα στα Πανεπιστήμια και να κάνουμε αυτό που τόσο αγαπάμε.. Θέατρο….», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αντι-μάθημα και στην Κέρκυρα

Σε προαύλιο χώρο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, έλαβε χώρα και το «αντι-μάθημα» του καθηγητή του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Παναγιώτη Κελάνδρια.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έκατσαν κάτω, κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους και φορώντας μάσκες.

📍 Αυτό είναι ένα αντι-μάθημα σε προαύλιο χώρο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

Λέγεται αντι-μάθημα αν και…

Posted by Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη on Sunday, 4 April 2021