Επιμένει στις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία – Νέες υπερπτήσεις σε Παναγιά και Οινούσσες

Νέες τουρκικες προκλήσεις έγιναν στο Αιγαίο τη Δευτέρα αφού ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 13.48 το μεσημέρι στην νήσο Παναγιά και στις 13.49 στις Οινούσσες στα 15.000 πόδια.

Μάλιστα αυτές οι από αέρος προκλήσεις είναι συνεχείς εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα, ενώ η Τουρκία δεν δίστασε σε αντίστοιχες παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου ακόμα και ανήμερα την 25η Μαρτίου.

Η Άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες συντηρεί αυτού του είδους τις προκλήσεις παρά το γεγονός ότι έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές με την Αθήνα και είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Μάλιστα φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να επαναφέρει τους υψηλούς τόνους της έντασης του προηγούμενου διαστήματος στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει και της Πεταμερούς Συνόδου της Γενεύης για το Κυπριακό, που έχει ως στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Την Παρασκευή ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμές ανακοίνωσε την επιστροφή των ερευνητικών πλοίων και του γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Α Χαμπέρ», ανέφερε ότι «το Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες στα ανοιχτά της Αττάλειας και το Μπαρμπαρός μπήκε για μακράς διάρκειας συντήρηση στα ναυπηγεία της Τούζλα. Το Γιαβούζ ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή τη διαδικασία ανεφοδιασμού του. Πρώτα ο Αλλάχ, θα επιστρέψουν το συντομότερο για να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωσή του ο Ντονμέζ δεν διευκρίνισε εάν θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στην τουρκική ή στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένο πάντως ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής μόνο τυχαία δεν είναι.

Πριν από λίγο ο Νίκος Δένδιας από το Βελιγράδι κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του ανέφερε ότι προτίθεται να επισκεφτεί την Τουρκία αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει υπό προϋποθέσεις, εφόσον σταματήσει η παραβατικότητα της Άγκυρας και η προκλητική συμπεριφορά.