Μιανμάρ : Ανώφελη και εξαιρετικά επικίνδυνη θεωρεί η Ρωσία την επιβολή κυρώσεων στο χουντικό καθεστώς

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη χούντα της Μιανμάρ, εκτιμώντας ότι θα είναι ανώφελες και θα προκαλέσουν «εμφύλια σύρραξη μεγάλης κλίμακας» στη χώρα αυτήν, όπου συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στη Μιανμάρ, η εξέλιξη προς απειλές και πιέσεις, περιλαμβανομένης της χρήσης κυρώσεων εναντίον των υφιστάμενων Αρχών, είναι ανώφελη και εξαιρετικά επικίνδυνη» επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Αυτά τα αυθαίρετα, αναγκαστικά μέτρα είναι αντιπαραγωγικά και έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στο σύστημα των διεθνών σχέσεων» συνέχισε το ρωσικό υπουργείο.

Εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις «θα ωθήσουν τον βιρμανικό λαό προς μια εμφύλια σύρραξη μεγάλης κλίμακας», η Μόσχα επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει προς το παρόν τη στρατιωτική συνεργασία της με τη χούντα.

Κόκκινη μπογιά

Στο μεταξύ, στη Μιανμάρ αντίπαλοι της χούντας έβαψαν σήμερα με κόκκινη μπογιά δρόμους, πεζοδρόμια και στάσεις λεωφορείων στη Ρανγκούν προς τιμή των εκατοντάδων «μαρτύρων» που έχει σκοτώσει ο στρατός κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

Περίπου 570 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Φεβρουαρίου, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Παράλληλα, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει περίπου 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα εξακολουθούν να κρατούνται, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Αρωγής Στρατιωτικών Κρατούμενων (AAPP).

Διαδηλωτές στη Ρανγκούν ξύπνησαν νωρίς το πρωί, για να βγουν στους δρόμους και να τους βάψουν με κόκκινη μπογιά.

«Το αίμα δεν έχει στεγνώσει» έγραψε κάποιος με την μπογιά.

Ένα σύνθημα που έγραψαν σε στάση λεωφορείων απευθυνόταν στους απλούς στρατιώτες που συμμετέχουν στην αιματηρή καταστολή.

«Μη σκοτώνετε ανθρώπους για ένα μικρό μισθό, τόσο χαμηλό όσο το κόστος σκυλοτροφής» έγραφε.

Τους τελευταίους δύο μήνες επικρατεί οργή στη Μιανμάρ για το στρατιωτικό πραξικόπημα που τερμάτισε βίαια μια σύντομη περίοδο δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Κάποιοι διαδηλωτές έχουν χαρακτηρίσει το κίνημά τους «ανοιξιάτικη επανάσταση», η οποία χαρακτηρίζεται από πορείες, μη βίαιες διαμαρτυρίες και ενέργειες πολιτικής ανυπακοής, με στόχο να παραλύσουν τον κρατικό μηχανισμό.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)