Θ. Ρουσόπουλος: “Το Ελληνικό αποτελεί αναμφίβολα μια εμβληματική επένδυση” – Aποκλειστική συνέντευξη στο Parataxi.gr

“Αυτό που θα φέρει πραγματική επανάσταση στην χώρα είναι το ενισχυμένο πρόγραμμα Ανάκαμψης το οποίο θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας, θα κινηθούν στην αγορά 57 δις ευρώ τα οποία μαζί με το ΕΣΠΑ θα ανέλθουν σε 72 δις, στα επόμενα έξη χρόνια”, αναφέρει στη συνέντευξη του στο Parataxi.gr ο Βουλευτής Β1 Αθηνών, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Ενώ όσον αφορά τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία τονίζει πως “Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η αντίδραση της Ε.Ε. παραμένει, «χλιαρή». Χρειάζονται πρακτικές απαντήσεις στην πολιτική του Ερντογάν”, και συμπληρώνει: “Είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενη η ανοικτή και ευθεία στήριξη του νέου Αμερικανού Προέδρου προς την Ελλάδα”.

Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;

Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, να πω, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κινείται με τη λογική των δημοσκοπήσεων, ούτε επιδεικνύει κάποιου είδους αλαζονεία προς τους πολίτες. Πράγματι, όμως, ήδη από την αρχή,από το καλοκαίρι του 2019, έχει διαφανεί πως οι αλλαγές που έχει επιφέρει και φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση, πρωτοστατούντος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μία σειρά από τομείς λαμβάνουν την αποδοχή μεγάλης μερίδας των πολιτών, που συχνά ξεπερνούν τα κομματικά μας όρια και τα εκλογικά μας ποσοστά.

Σε ποιους τομείς η παρούσα κυβέρνηση κάνει «τη διαφορά»;

Κατ’ αρχάς στην σοβαρότητα με την οποίαν προσέρχεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην προσπάθεια εξεύρεσης ρεαλιστικών λύσεων. Έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσους λίγους μήνες, που θα ήταν άδικο κανείς να αναφερθεί αποσπασματικά σε πτυχές του κυβερνητικού έργου. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω, πως εμβληματικές μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην ψηφιοποίηση του κράτους, σε σειρά δομικών αλλαγών που είχε ανάγκη η ελληνική οικονομία, στον χώρο των ΑΕΙ με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και την πρόβλεψη για την αστυνομική τους φύλαξη και σε πολλούς άλλους τομείς. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε την υπεύθυνη διεθνή στάση που κρατά η χώρα έναντι των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο. Τέλος ποιος δεν βλέπει ότι στον χώρο της υγείας εν μέσω μιας σκληρής πανδημίας αναβαθμίσαμε το ΕΣΥ τριπλασιάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ και αυξήσαμε κατά σχεδόν 12.000 εργαζομένους, γιατρούς και νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.

Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊό; Αποτελεί ο εμβολιασμός πράξη αλληλεγγύης;

Η κρίση προέρχεται από σύγκριση. Και μόνον ότι η χώρα είναι από τις πρώτες που πήραν μέτρα και μόνον ότι γλυτώσαμε πάνω από μια κωμόπολη 8.000 κατοίκων σε ζωές συνανθρώπων μας που θα είχαν χαθεί αφού σε απώλειες είμαστε πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαικό χώρο, αυτά και μόνον θα αρκούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα. Σας λέω πως η κυβέρνηση τα πήγε καλά δεδομένων των συνθηκών. Μία επισκόπηση και άλλων διεθνών στοιχείων που δημοσιεύονται συχνά επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό. Δείτε, για παράδειγμα, το ζήτημα του εμβολιασμού: συνεχώς η Ελλάδα, με εξαιρετική οργάνωση και προγραμματισμό, ξεπερνά σε επιδόσεις άλλες, πολύ πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό ως πράξη αλληλεγγύης, συμφωνώ απολύτως μαζί σαςׄ, προστατεύει τον εαυτό μας αλλά και τον συνάνθρωπό μας.

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας; Πιστεύετε  πως η αντιπολίτευση έχει μερίδιο ευθύνης για τις συγκεντρώσεις και για τα επεισόδια;

Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πανδημία, θα έλεγα πως η αντιπολίτευση επιδόθηκε ως συνήθως σε μια ρητορική πλειοδοσίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις αντικειμενικές συνθήκες και τις δυνατότητες του κράτους. Παράλληλα, εξέθρεψε, δυστυχώς, την ένταση σε πολλές περιπτώσεις. Σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και τα συνακόλουθα γεγονότα βίας εις βάρος αστυνομικών έχω τοποθετηθεί: η βία δεν είναι η λύση, η βία δεν έχει χρώματα και είναι απολύτως καταδικαστέα απ’ όπου και αν προέρχεται.

Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;

Οι προβληματισμοί είναι εύλογοι και οι διαμαρτυρίες είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένες. Οι απώλειες όμως των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καλύπτονται στον βαθμό που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Εδώ να θυμίσουμε ότι το 2020 τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ανήλθαν στα 24 δισ. ευρώ και υπερέβησαν δημοσιονομικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για το 2021, η Κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών στα 14 δισ. από 7,5 δισ. που είχαν προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό υιοθετώντας πρόσθετα μέτρα προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σκοπό να μετριαστούν οι δυσμενείς συνέπειες που προκαλεί η παράταση της υγειονομικής κρίσης. Αυτό αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση αναπροσαρμόζει την οικονομική πολιτική της ανάλογα με τις συνθήκες, επιδεικνύει ευελιξία και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους που προκαλείται από τα αναγκαία, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την οικονομία περιοριστικά μέτρα.

Εκτός από τα μέτρα στήριξης, η οικονομία χρειάζεται και επενδύσεις. Μια από αυτές είναι το Ελληνικό. Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει;

Το Ελληνικό αποτελεί αναμφίβολα μια εμβληματική επένδυση, η οποία είχε τεθεί εξαρχής στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής προώθησης των επενδύσεων. Είναι μία επένδυση συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, τόσο στο επίπεδο της απασχόλησης – με τη δημιουργία 75.000 νέων θέσεων εργασίας – όσο και στο επίπεδο των πρόσθετων φορολογικών εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, έγιναν απαραίτητα και σημαντικότητα βήματα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής εκκίνησης της επένδυσης. Συνεπώς, αναμένουμε να δούμε να υλοποιούνται άμεσα οι πρώτες εργασίες στον χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Όμως αυτό που θα φέρει πραγματική επανάσταση στην χώρα είναι το ενισχυμένο πρόγραμμα Ανάκαμψης το οποίο θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας, θα κινηθούν στην αγορά 57 δις ευρώ τα οποία μαζί με το ΕΣΠΑ θα ανέλθουν σε 72 δις, στα επόμενα έξη χρόνια. Ξεκινήσαμε πολύ καλά καθώς το δικό μας πρόγραμμα θεωρήθηκε το καλύτερο στην Ευρώπη μαζί με εκείνο της Ισπανίας. Εάν κινηθούμε όπως τώρα, γρήγορα και αποτελεσματικά δηλαδή, η Ελλάδα της επόμενης εξαετίας θα είναι μια διαρκής πορεία ανόδου με ό,τι αυτό σημαίνει φυσικά για τους Έλληνες πολίτες.

Τι έχετε να πείτε για όσους  έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης. Πως η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα;

Και σε αυτό το πολύ σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα, του ελληνικού #MeToo, η κυβέρνηση έδρασε άμεσα θεσπίζοντας μία σειρά μέτρων: Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η αυστηροποίηση ποινών για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, αναστολή παραγραφής μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, αλλά και κατά προτεραιότητα εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων.

Τα ελληνοτουρκικά είναι ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα;

Τουλάχιστον ανεπαρκή. Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η αντίδραση της Ε.Ε. παραμένει, «χλιαρή». Χρειάζονται πρακτικές απαντήσεις στην πολιτική του Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενη η ανοικτή και ευθεία στήριξη του νέου Αμερικανού Προέδρου προς την Ελλάδα.

Είστε αισιόδοξος  για την πορεία της χώρας; Πιστεύετε πως έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες; 

Μετά από κάθε δυσκολία, έπειτα από κάθε νύχτα με πηχτό σκοτάδι, έρχεται η αυγή και ξεδιπλώνει το φως της, όπως διαβάζουμε στα ομηρικά έπη. Ναι, είμαι αισιόδοξος πως όλοι μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;

Η επικοινωνία με τους πολίτες, η συζήτηση μαζί τους και η ενημέρωση από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ωραίες ιδέες που έχουν για το μέλλον του τόπου.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;

Η επικοινωνία με τους πολίτες, η συζήτηση μαζί τους και η ενημέρωση από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ωραίες ιδέες που έχουν για το μέλλον του τόπου.