Πόσα γνωρίζετε για την μόδα και την μοντέρνα τέχνη;

Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Διδάσκει στο IESA στο Παρίσι. Έχει διδάξει Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Strate Collège και στο Créapole στο Παρίσι.

Έχει παραδώσει σεμινάρια Φιλοσοφίας της Τέχνης στο École des Beaux-Arts (Παρίσι), σεμινάρια φιλοσοφίας και μοντέρνας τέχνης στο Paris IV (Παρίσι) και Φιλοσοφία Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συχνά, δίνει διαλέξεις σε σχολές τέχνης και πανεπιστήμια.

Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και εικαστικός, γράφει ήδη από το 1982 σχετικά άρθρα και δοκίμια στα  περιοδικά Art Forum, Art in America, Art Studio, Beaux Arts Magazine, Galleries Magazine, Parkett Risk, και στις εφημερίδες Libération, Le Figaro και Les Échos. Βιβλία του κλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δημοσθένης Δαββέτας

Αυτός είναι ο άνθρωπος πίσω από την «Μικρή Ιστορία της Μόδας» και την «Μικρή Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης». Γιατί δεν μπορούμε να αφεθούμε στα χέρια του οποιουδήποτε για να μυηθούμε στους κόσμους δύο από τους πλέον ενδιαφέροντες τομείς του πολιτισμού μας.

Τα δύο καλαίσθητα βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα ταιριάζουν σε κάθε βιβλιοθήκη και είναι ιδανικά για δώρα! Ιδανικά, πάνε πακέτο. Το γαλάζιο και το ροζ. Εξίσου καλογραμμένα, ευχάριστα και ευανάγνωστα.

Η υψηλή ραπτική, οι σημαντικοί εκπρόσωποι, οι διακριτές περίοδοι, το διπλό πρόσωπο της μόδας

Οι πληροφορίες αναπνέουν καλύτερα μέσα από το ακριβοδιαλεγμένο φωτογραφικό υλικό και τα κεφάλαια στα βιβλία χωρίζονται με τρόπο ώστε να μπορεί η ανάγνωση να διακόπτεται, αλλά ο ειρμός της «μελέτης» να παραμένει.

Μοντέρνα ή σύγχρονη τέχνη; Αν νομίζετε πως είναι ακριβώς το ίδιο, αυτό το σιελ βιβλιαράκι θα σας ξεμπερδέψει αρκετά

Σαν μια μικρή παύση από το ξεκοκάλισμα λογοτεχνίας για τους βιβλιοφάγους ή σαν άριστο καλωσόρισμα στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης για τους πιο απομακρυσμένους από τα βιβλία, τα δύο αυτά έργα του Δημοσθένη Δαββέτα διακρίνονται για τον εύκολο, αλλά όχι απλοϊκό τρόπο τους να περνούν τα μηνύματα για τα οποία δημιουργήθηκαν.

Δύο μικρά στολίδια στην τσάντα, στο κομοδίνο, στο ράφι. Και δύο τομείς που πάντοτε εμφιλοχωρούν σε μια σοφιστικέ κουβέντα που μπορεί να ανοίξετε σε ένα μπαρ, σε ένα δείπνο, στην παραλία, στο αεροπλάνο. Καιρός να ενημερωθείτε με τρόπο απολαυστικό και σχετικά γρήγορο για κάποια έστω βασικά πράγματα σχετικά με την μόδα (που, φευ, δεν είναι το GNTM!) και την μοντέρνα τέχνη (που, δύο φορές φευ, δεν είναι η νέον επιγραφή του συνοικιακού σας μπαρ).

Στην βιβλιοθήκη και την διάθεση της γράφουσας, πάντως, οι δύο τούτες «μικρές ιστορίες» έφεραν την Άνοιξη.