Ψήφος αποδήμων : Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για την άρση των περιορισμών – Αναλυτικά όλες οι ρυθμίσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή πριν από λίγο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τίτλο «διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εξωτερικού» που τροποποιούν τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων έχουν ως εξής:

Άρθρο 1

Άρση περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού

Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 4 του παρόντος. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με την ίδια διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται από τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με απόφασή της.».

Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας διπλωματική περιφέρεια στην οποία  επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».

Η παράγραφος 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με την απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική.».

Οι παράγραφοι 2, 6, 7 και 10 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) καταργούνται.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 καταργείται.

Άρθρο 2

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος νόμου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».