Ο Α. Αποστολάκης μιλάει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για τα πέντε χρόνια του VenturesFriends

Ο Απόστολος Αποστολάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ιδιαίτερα για το ρόλο του στην αυξημένη ορατότητα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας αλλά και στην ωρίμανση του.

Άλλωστε, ο συνιδρυτής VentureFriends έχει και εκείνος σημαντικό μερτικό στις επιδόσεις του οικοσυστήματος – τόσο όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων, όσο και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του.

Θα μπορούσε κανείς να σπεύσει να φτιάξει μια λίστα από επιτυχίες αλλά η λίστα θα ήταν αφενός μακροσκελής και αφετέρου μια «ψυχρή κατάσταση» με αριθμούς κλπ.

Το μόνο που ίσως χρειάζεται να αναφερθεί είναι η εκκίνηση της διαδρομής, της κοινής διαδρομής με τον συνεταίρο του, Γιώργο Δημόπουλο. Η συνάντηση τους γίνεται το 2011 όταν ενώνουν δυνάμεις και λειτουργούν ως angel investors στο τότε Taxibeat – το σημερινό Beat που από το 2017 έχει αλλάξει χέρια και βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Free Now (κοινό επιχειρηματικό- επενδυτικό όχημα των BMW & Daimler).

Πέντε χρόνια, λοιπόν, VentureFriends. Ο λόγος στον Απόστολο Αποστολάκη: «Ναι, είναι 5 χρόνια για το Venturefriends και φαίνεται σαν εχθές που ξεκινήσαμε με το Γιώργο να μιλάμε σε founders ως μια ομάδα fund που μόλις είχε σηκώσει από την αγορά 20 εκατομμύρια ευρώ από 37 διαφορετικούς ιδιώτες επενδυτές . Παράλληλα με το επιτυχημένο fundraising, είχαμε και την αισιοδοξία που πήγαζε από την πρόσφατη πώληση του e-food αλλά και από την δυναμική πορεία που είχαν και άλλα σημαντικά startups όπως το Τaxibeat στο οποίο ήμασταν και οι δύο από τους πρώτους επενδυτές».

Ποιοι ήσασταν στο ξεκίνημα; Τι ακολούθησε;

«Ξεκινήσαμε δυναμικά, μια ενθουσιώδης τριμελής ομάδα (Απόστολος, Γιώργος, Στέφανος) και πολύ γρήγορα στηρίξαμε 20 εταιρείες με κάποιες όπως το Blueground και το Instashop να γίνονται πολύ σημαντικές για το ελληνικό οικοσύστημα και άλλες όπως το Spotawheel ή το douleutaras οι οποίες επίσης θα παίξουν δυναμικό ρόλο.

Το 2018 μετά από 2 χρόνια σηκώσαμε το δεύτερο μας fund ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ με τη στήριξη του EIF και η ομάδα μεγάλωσε με τον Παύλο, το Γιώργο (Καράμπελα) και τον Alistair, ενώ στις προαναφερθείσες εταιρείες προστέθηκαν και άλλες πολλά υποσχόμενες εταιρείες από την Ελλάδα όπως το Flexcar, το Plum ,το Accusonus και άλλες.

Παράλληλα ξεκινήσαμε μια στοχευμένη κίνηση εξωστρέφειας και επένδυσης σε εταιρείες στο εξωτερικό σε μια λογική αποκόμισής παραστάσεων αλλά και δικτύωσης Ελλήνων founders με δυνατούς founders σε διεθνές επίπεδο. Έτσι επενδύσαμε σε μερικές πολύ δυναμικές εταιρείες όπως το Belvo, το Byrd, το Influ2 το Justmop που πιστεύουμε ότι θα διαγράψουν πολλή θετική πορεία».

Κατά την άποψη σου ποιο είναι το συνολικό το αποτύπωμα του VentureFriends;

«Σε αυτά τα 5 χρόνια βοηθήσαμε να επενδυθούν συνολικά 243 εκατομμύρια ευρώ. 61 εκατομμύρια ευρώ από αυτό το ποσό επενδύθηκαν από το VentureFriends και 182 εκατομμύρια ευρώ από άλλους επενδυτές σε 37 συνολικά startups.

Έχουμε δει χιλιάδες startups, (μόνο το 2020 ήταν περίπου 1600) ενώ έχουμε εμπλακεί με συνολικά 93 founders. Οι εταιρείες που έχουμε υποστηρίξει, με στοιχεία Μαρτίου 2021, απασχολούν 1407 άτομα εκ των οποίων τα 610 στην Ελλάδα.

Έχουμε ήδη κάνει 3 πετυχημένες πωλήσεις εταιρειών αφού πέρα από το Instashop έχει πουληθεί το Adespresso και το Myjobnow.

5 χρόνια ακούγονται λίγα και πέρασαν γρήγορα, αλλά έγιναν αρκετά.

Εργαστήκαμε σε ρυθμούς startup για να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τις εταιρείες μας και να δημιουργήσουμε σύντομα το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αποτύπωμα και αναγνωσιμότητα για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα.

Οι βάσεις έχουν μπει και περιμένουμε με αισιοδοξία και ανυπομονησία τα επόμενα 5 χρόνια με τις προσδοκίες όλων μας ακόμη πιο αυξημένες μετά τα πρόσφατα σημαντικά γεγονότα όπως την πώληση της Instashop που ανέβασαν τον πήχη για όλους».

Δεν έχω να προσθέσω και πολλά. Ίσως, κάτι που είναι γνωστό στην αγορά ότι η ομάδα του VentureFriends ετοιμάζει ένα νέο fund με πολλά πολλά εκατομμύρια ευρώ στη διάθεση της.

Τέλος, σε μια άλλη συνάντησή μας θα ήθελα να ρωτήσω τον Απόστολο για μια χρονολογία που βρήκα στο site τους: «Τι προβλέπεται να συμβεί το 2266; Το έτος έχει επιλεγεί από εσάς και φιγουράρει δίπλα σε άλλες ημερομηνίες στο site σας». Αλλά, για όλα αυτά έχουμε το χρόνο.

Πηγή: ΟΤ