Πυρηνόκαρπα : Ζημιές 50% στην ΕΕ, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέγεθος των καταστροφών που έχει προκληθεί από τον παγετό στην παραγωγή θερινών φρούτων και λαχανικών σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 50% στα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

«Στις 4, 11 και 25 Μαΐου, θα αποτιμηθεί η κατάσταση που προκλήθηκε από τον παγετό στην ευρωπαϊκή παραγωγή θερινών φρούτων και λαχανικών για την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης Medfel», επισημαίνει με δήλωση του ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σημείωσε ότι οι ζημιές λόγω των παγετών που έπληξαν παραγωγικές περιοχές της χώρας μας, όπως και στις άλλες παραγωγούς χώρες της ΕΕ, είναι εκτεταμένες και μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι το ποσοστό τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 50% στα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει «θα γνωρίζουμε κατά προσέγγιση το μέγεθος της απώλειας της παραγωγής το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Απαιτείται η ενίσχυση παραγωγών και επιχειρήσεων κατά το πρότυπο της Γαλλίας που ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «εξαιρετικού ταμείου αλληλεγγύης» για τους πληγέντες, ύψους 1 δισ. ευρώ».

Συνεχίζεται το ρεκόρ για μανταρίνια και αγγούρια

Με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς συνεχίστηκε την εβδομάδα από 16 έως 22 Απριλίου, η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, με την ζήτηση για την επόμενη εβδομάδα να είναι κανονική κυρίως για τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +7,7% (70.618 τ. έναντι 65.588 τ.).

Επίσης συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 22/4/2021 ανήλθαν σε 36.859 τόνους έναντι 29.635  τ. αντίστοιχα πέρσι.

Αλλά και οι ντομάτες το ίδιο  χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 17.966 τ. έναντι 13.450 τ. πέρσι. Η μέχρι σήμερα πορεία εξαγωγής την τρέχουσα εμπορική περίοδο τόσο των μανταρινιών όσο και των αγγουριών καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 162.853 τ. έναντι 166.140 τ. αντίστοιχα πέρσι, με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός Ε.Ε.-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,7% με 45.081 τ. έναντι 30,1% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 49.915 τ.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο Γ. Πολυχρονάκης, «εξακολουθούν και παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων πορτοκαλιών, κατευθείαν από τον αγρό, χωρίς να υποστούν επεξεργασία και τυποποίηση σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις από “Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους”».