Mega Σαββατοκύριακο: Αντιπαράθεση Παππά – Ζαχαριάδη για το εργασιακό νομοσχέδιο και τη διαχείριση της πανδημίας

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Παππάς, βουλευτής της ΝΔ, και Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

«Είναι για λίγο ακόμα οι περιορισμοί, και είναι για το καλό μας, γιατί πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, το καλοκαίρι, και τον τουρισμό μας» σχολίασε ο κ. Παππάς αναφορικά με το φετινό διαφορετικό Πάσχα.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κατέβει στους δρόμους με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, και ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε σχετικά τα εξής:

«Το εργασιακό νομοσχέδιο δεν το εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ το εισηγείται. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες οι αντιδράσεις δεν προκύπτουν επειδή κάποιος ξύπνησε στραβά. Κατατίθεται ένα νομοσχέδιο που διαλύει την καθημερινότητα των εργαζόμενων. Αν κάποιοι θεωρούν ότι θα καλυφθούν πίσω από την πανδημία, κάνουν λάθος. Εμείς έχουμε προτείνει, επειδή αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα 14 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, ότι για να μην υπάρξει συνωστισμός πρέπει να υπάρξει πολιτικό μορατόριουμ. Όταν ο κ. Χατζηδάκης τοποθετείται με τρόπο που ανατρέπει το εργασιακό δίκαιο και κάνει το αίτημα για οχτάωρο επίκαιρο, καταλαβαίνετε ότι ένας κόσμος θα αντιδράσει».

Ο ίδιος, απαντώντας σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης, είπε:

«Εμείς έχουμε πει ότι με βάση τις επιστημονικές εισηγήσεις πρέπει να γίνονται στέρεα βήματα. Υπάρχει αναγκαιότητα να ανοίξει η εστίαση, και ειδικά στους εξωτερικούς χώρους, αλλά θεωρούμε ότι η επιδημιολογική επιτήρηση είναι ελλιπής. Εχτές είχαμε 87 νεκρούς, οριακά κάτω από 800 διασωληνωμένους και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πρέπει να ακολουθούμε με ευλάβεια τις εισηγήσεις των επιστημόνων, και ό,τι μπορεί να ανοίξει να ανοίγει με στέρεο τρόπο και όχι με μπρος πίσω».

«Στεναχωριέμαι γιατί ο κ. Ζαχαριάδης δεν καταλαβαίνει τι βλέπει. Δεν μπορεί να μιλάμε για 87 νεκρούς, και μαζί να μιλάμε για επαναστατική γυμναστική, ενώ παράλληλα να ζητάμε από την κυβέρνηση να μη λειτουργεί. Από το ΣΥΡΙΖΑ ακούμε λαϊκισμό, και ένα “ναι μεν, αλλά”. Όταν κάνουμε επαναστατική γυμναστική από το Φεβρουάριο και κατεβάζαμε τον κόσμο τις πλατείες, για τον Κουφοντίνα ή οτιδήποτε άλλο, είχαμε ξεχάσει αυτά που έλεγε ο κ. Ζαχαριάδης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με αυτή τη λογική. Δεν μπορούμε να ειρωνευόμαστε τον πρωθυπουργό και την ίδια στιγμή να κατεβάζουμε τον κόσμο στις πλατείες. Όταν κλείνουμε το μάτι στους αρνητές και το λαϊκισμό, καταστρέφουμε τον όποιο σχεδιασμό, και αλλάζουν τα δεδομένα» είπε από την πλευρά του ο κ. Παππάς.

Εκνευρισμός της Τουρκίας από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, η οποία προξένησε εκνευρισμό στην Τουρκία, ο κ. Παππάς είπε:

«Στα Δωδεκάνησα ζούμε καθημερινά τις προκλήσεις των γειτόνων μας, και δεν μας ανησυχούν. Θα έλεγα πως και ο κ. Ζαχαριάδης ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος για την εθνική πολιτική μας, για τη θέση που έχει πάρει η χώρα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, για τις ισορροπίες που έχουν αλλάξει με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή μας, και αυτό φαίνεται όχι μόνο από την κίνηση του κ. Μπάιντεν, αλλά και από την τοποθέτηση του υπουργού μας του κ. Δένδια στην Άγκυρα».

«Είναι μια σωστή απόφαση η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς ευθυγραμμίστηκαν με την ιστορική πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, το να παρουσιάζονται οι αμερικανικές κυρώσεις ή η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ ως επιτυχία της Ελλάδος είναι λάθος. Χαίρομαι που αντιλαμβάνεστε ως κυβέρνηση πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε συμμαχίες και να λύνουμε τα ζητήματά μας, μακάρι αν την επόμενη μέρα βρίσκεστε στην αντιπολίτευση να κάνετε το ίδιο» απάντησε ο κ. Ζαχαριάδης.