ΗΠΑ : Θετικά κρίνει την πολιτική Μπάιντεν το 53% των Αμερικανών

Του Αλέξανδρου Καψύλη

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς επικροτούν την πολιτική της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ και εκτιμούν ως θετικές τις επιδόσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News. Αιχμή του δόρατος της πολιτικής Μπάιντεν, που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι το τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας.

Βάσει της έρευνας το 53% των Αμερικανών εγκρίνουν τις αποφάσεις που έχει λάβει ως τώρα ο Μπάιντεν. Μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων θετική γνώμη για τον πρόεδρο και την πολιτική του εξέφρασε το 90% των ερωτηθέντων. Από εκείνους που δηλώνουν πολιτικά ανεξάρτητοι ψήφο στον πρόεδρο δίνει το 61%, ενώ από τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους μόνο το 9% εγκρίνει τις αποφάσεις και την πολιτική του.

Συνολικά από τους ερωτηθέντες αρνητική γνώμη για την μέχρι τούδε πολιτεία και τις επιδόσεις του Μπάιντεν εξέφρασε το 39% των ερωτηθέντων στην έρευνα του NBC News.

Ελπίδα και αισιοδοξία

Ειδικότερα το 46% των Αμερικανών πιστεύει ότι το πρόγραμμα των 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της Covid-19 είναι μια σωστή πολιτική. Το 25% διαφωνεί με τη δαπάνη, ενώ το 26% δεν εκφράζει γνώμη για το πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση επιδομάτων στους οικονομικά ασθενέστερους Αμερικανούς και την παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων.

Το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα σχετικά με την πανδημία, ενώ μόνο το 19% θεωρεί ότι το μέλλον θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες και περαιτέρω επιδείνωση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Ευρεία αποδοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης φαίνεται πως κερδίζει το πρόγραμμα των 2,25 τρισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των έωλων υποδομών της χώρας που εξήγγειλε ο νέος πρόεδρος.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές για τη μεταπολεμική περίοδο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών για τη βελτίωση των συγκοινωνιών, των συστημάτων ύδρευσης, των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και εν γένει για την κατασκευή δημοσίων έργων, που έχει φιλοδοξεί να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να εκτινάξει το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Μόνο 2 στους 10 δεν θέλουν υποδομές

Συγκεκριμένα το 59% των ερωτηθέντων κρίνει ως θετικό το πρόγραμμα, ενώ μόνο το 21% διαφωνεί με την υλοποίησή του. Το 19% δηλώνει ότι δεν έχει γνώμη γι’ αυτό. Οι απαντήσεις, όπως είναι αναμενόμενο, διαφέρουν ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτώμενων. Έτσι το πρόγραμμα εγκρίνει το 87% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, το 68% των ανεξάρτητων και το 21% των Ρεπουμπλικανών.

Παρατηρεί κανείς ότι, τα σχέδια Μπάιντεν έχουν εξασφαλίσει πέρα από την οιονεί καθολική αποδοχή των Δημοκρατικών ψηφοφόρων και την σαφή έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοπροσδιοριζόμενων ως ανεξάρτητων. Εκείνων δηλαδή που μετακινούνται πολιτικά από το ένα κόμμα στο άλλο στις αναμετρήσεις για την εκλογή προέδρου και την ανανέωση των μελών του Κογκρέσου και εξασφαλίζουν τη νίκη στο αυστηρά δικομματικό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Πηγή: ΟΤ