Κοροναϊός: Βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη του Bloomberg

Η Σιγκαπούρη εκτόπισε για πρώτη φορά τη Νέα Ζηλανδία στην κορυφή της λίστας του Bloomberg με τις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία. Βελτιωμένη και η θέση της Ελλάδας, η οποία ανέβηκε από την 40ή στην 39η θέση.

Η Σιγκαπούρη κατάφερε να σταματήσει την εγχώρια μετάδοση του κοροναϊού επιβάλλοντας περιορισμούς διασυνοριακών μετακινήσεων και ένα αυστηρό πρόγραμμα καραντίνας, το οποίο όμως επιτρέπει στους πολίτες να συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητας, ακόμη και να παρακολουθούν συναυλίες ή να ταξιδεύουν σε κρουαζιέρες.

Το μικρό νησιωτικό κράτος έχει επίσης εμβολιάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού, την ώρα που χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ταϊβάν αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.

Η κατάταξη καλύπτει 53 χώρες του κόσμου με υψηλό ΑΕΠ. Στη λίστα αυτού του μήνα η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει εμβολιάσει το 13,2% του πληθυσμού της. Τον τελευταίο μήνα η χώρα ανέφερε 803 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους, 955 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και ποσοστό θετικότητας 5,1%.

Χώρες όπως η Γαλλία και η Χιλή, όπου οι πολίτες έχουν καλή πρόσβαση στα εμβόλια, έπεσαν στην κατάταξη λόγω αύξησης των νέων κρουσμάτων –αύξησης που τροφοδοτείται κυρίως από μεταλλάξεις του ιού που εμφανίζουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Αν και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις, τα εμβόλια δεν επαρκούν για φτωχότερα έθνη όπως η Ινδία, όπου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων καταρρίπτει τις τελευταίες ημέρες κάθε ρεκόρ.

Ποιες χώρες ανέβηκαν στην κατάταξη

Το Μεξικό, το οποίο ήταν τελευταίο όταν η κατάταξη έκανε το ντεμπούτο του το Νοέμβριο, ανέβηκε τον Απρίλιο στην 48η θέση καθώς επιταχύνθηκαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι,

Οι ΗΠΑ ανέβηκαν τέσσερα σκαλοπάτια αυτό το μήνα καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού οδηγεί σε μείωση των θανάτων, αν και τα νέα κρούσματα ακολουθούν ανοδική τάση λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.

Η Βρετανία ανέβηκε επτά θέσεις καθώς συνδύασε το γρήγορο εμβολιασμό με αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα για να κρατήσει εκτός τις  νέες παραλλαγές.

Η Νότια Αφρική ανέβηκε 16 θέσεις με τη θνητότητα να μειώνεται στο μισό σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η Πορτογαλία ανέβηκε 13 θέσεις καθώς σταδιακά χαλαρώνει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, με τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περισσότερα καταστήματα να ανοίγουν και πάλι μετά την ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

Η Ισπανία ανέβηκε 10 βαθμίδες με τη θνητότητα να έχει πέσει στο 1,4% από 8,3% το Μάρτιο.

Και ποιες έπεσαν

Η Κίνα υποχώρησε κατά πέντε θέσεις και έμεινε εκτός της κορυφαίας δεκάδας.

Η Τουρκία βυθίστηκε κατά 19 θέσεις έπειτα από έξαρση κρουσμάτων και θανάτων που οδήγησε σε μερικό lockdown.

Το Μπαγκλαντές και οι Φιλιππίνες βυθίστηκαν 13 και 10 θέσεις αντίστοιχα μετά την αύξηση των νέων λοιμώξεων και του ποσοστού θετικότητας. Το παρατεταμένο locdkown στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, δημιουργεί τώρα φόβους για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.