Τουρκία: «Αστακός» η αμερικανική πρεσβεία μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας Αρμενίων

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα έχουν λάβει τις τελευταίες ώρες οι τουρκικές αρχές στον απόηχο της αναγνώρισης εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μάλιστα, η πρεσβεία και τα προξενεία των ΗΠΑ στην Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη ως «προληπτικό μέτρο» λόγω πιθανών διαμαρτυριών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στους δρόμους περιμετρικά των κτιρίων, με την κατάσταση πάντως προς στιγμήν να είναι ήρεμη.

«Όπως μπορείτε να δείτε, είναι ήρεμα. Δεν έχουμε λάβει καμία πληροφορία σχετικά με τις διαμαρτυρίες. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο, οι δυνάμεις μας έχουν ενισχυθεί» δήλωσε επικεφαλής της αστυνομίας.

Αντίποινα από την Άγκυρα

Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι οι σφαγές των Αρμενίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνιστούν γενοκτονία είναι «απλά εξωφρενική» και η Τουρκία θα απαντήσει με διάφορους τρόπους τους επόμενους μήνες, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

«Θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικής μορφής και είδους και βαθμού τις επόμενες ημέρες και μήνες» προειδοποίησε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο Καλίν δεν διευκρίνισε εάν η Άγκυρα θα περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ ή άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει.