Ηλίας Μόσιαλος: Τι συμβαίνει στην Ινδία με τον κοροναϊό

Μικρή είναι η θνητότητα στην Ινδία η οποία παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα λόγω της ινδικής παραλλαγής, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος  αρκετοί άνθρωποι στην Ινδία πίστευαν ότι τον Μάρτιο είχαν φτάσει στο τέλος της μάχης εναντίον του Covid-19, επειδή τα κρούσματα είχαν μειωθεί πολύ τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου.

Οι μελέτες των αντισωμάτων έδειξαν ότι θα έπρεπε να υπήρχε βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί, όπου το 56% των ανθρώπων ήταν θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη (που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου).

Αυτό το κύμα όμως είναι σαρωτικό και πιστεύεται πως οφείλεται και στον εφησυχασμό αλλά και στη νέα παραλλαγή Covid-19, που ονομάστηκε B1617, για την οποία κάποιοι γιατροί λένε ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τα προηγούμενα στελέχη.

Κάποιοι θεωρούν πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται αποκλειστικά στη νέα «ινδική παραλλαγή»;

«Θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο, ειδικοί στην πολιτική της υγείας πιστεύουν ότι η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί και από τις αλλαγές στη συμπεριφορά», αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος και συνεχίζει: οι εκδηλώσεις, όπως οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις, οι γάμοι και το άνοιγμα των κινηματογράφων με πλήρη χωρητικότητα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την έξαρση. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιοχές κυριαρχεί το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η ινδική παραλλαγή, φαίνεται επίσης να εξαπλώνεται γρήγορα.

Για παράδειγμα, στην πολιτεία Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η Βομβάη, το στέλεχος ‘ξέφυγε’ και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των νέων δειγμάτων που αναλύθηκαν., Και όπως ήδη ανέφερα, κάποιοι ισχυρίζονται πως εξαπλώνεται ταχύτερα από το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο το νέο στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις.

«Το στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις από τον αρχικό ιό, και 5 από αυτές βρίσκονται στην ακίδα του ιού, που όπως ξέρουμε χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα μας.
Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν οι δύο μεταλλάξεις E484Q και L452R, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ταυτόχρονα σε μια παραλλαγή (εξ ου και το όνομα «double mutant» για την ινδική παραλλαγή B1617). Δεν είναι νέες μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη E484Q απαντάται και στη βραζιλιάνικη και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Έχει όμως βιολογική σημασία γιατί ίσως περιορίζει τη δράση ορισμένων από τα αντισώματά που αποκτούμε από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση. Η μετάλλαξη L452R βρέθηκε σε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και θεωρείται πως επίσης παρέχει έναν βαθμό διαφυγής από τα αντισώματα».

Δείτε όλη την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Τι συμβαίνει στην Ινδία;

Η Ινδία κατέγραψε τη Δευτέρα περίπου 353 χιλιάδες νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός των…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τρίτη, 27 Απριλίου 2021