Κοροναϊός: «Ελευθερώνονται» οι νέοι 30 με 39 ετών – Ποιοι παίρνουν σειρά για τον εμβολιασμό

Ανεβάζουν ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη χώρα, καθώς δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες να λάβουν το πολυπόθητο τρύπημα. Μάλιστα, αν τηρηθεί το υπάρχον σχέδιο -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- στα τέλη Μαΐου μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000 εμβολιασμένους.

Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca οι πολίτες 30-39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Για τους πολίτες 30-39 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στις 12μμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα social media επικράτησαν στιγμές χαράς, με τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να ανακοινώνουν με ενθουσιασμό ότι έκλεισαν το ραντεβού τους, με την πρώτη δόση να γίνεται ακόμα και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε πως «τα ραντεβού είναι αρκετά», υπογραμμίζοντας ότι «κάποιος που θα κλείσει αύριο ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα».

Οι 40άρηδες

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιαστικά ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-49.

Ειδικότερα:

  • Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca.
  • Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση, που έχει διάρκεια 12 εβδομάδων.

«Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει», είπε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει «μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55-59.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

  • Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
  • Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
  • Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%.

Εγκυμοσύνη

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30-39 ετών, στην οποία βρίσκονται γυναίκες «στην κατάλληλη -και στη χώρα μας- ηλικία αναπαραγωγής».

Είπε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», αναφέροντας τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.

Κατόπιν, τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99,9% ασφαλή στην κύηση και πως μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση.

«Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας» πρόσθεσε.