Tesla: Τα bitcoin έφεραν κέρδη – ρεκόρ

Η κερδοσκοπία της Tesla με το κρυπτονόμισμα Bitcoin αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την κερδοφορία ρεκόρ των 438 εκατ. δολ., που ανακοίνωσε η εταιρεία για το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Η Tesla ανακοίνωσε ότι το διάστημα αυτό πούλησε 184.877 οχήματα, αριθμός που είναι διπλάσιος από την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Η εταιρεία η οποία παρέδωσε πέρσι σχεδόν 500.000 οχήματα σε όλο τον κόσμο επανέλαβε την εκτίμηση ότι περιμένει αύξηση στις πωλήσεις αυτές κατά 50%, χωρίς όμως να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία, ειδικά για τη χρονική περίοδο που αναμένεται αυτό να επιτευχθεί. Εκτός από τις πωλήσεις οχημάτων και Bitcoin η εταιρεία έβγαλε κέρδος και από τις πωλήσεις περιβαλλοντικών δικαιωμάτων .

Οι μεγάλες προκλήσεις ωστόσο για την Tesla παραμένουν, καθώς ο ανταγωνισμός έχει πατήσει βαθιά το γκάζι και ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες μπαίνουν στο παιχνίδι των ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται τόσο για εταιρείας από την Ευρώπη, όσο και από την Αμερική και την Ασία που αναπτύσσουν ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης πρόκληση αποτελεί για όλο τον κλάδο η έλλειψη που καταγράφεται στην παραγωγή εξαρτημάτων και ιδιαίτερα μικροτσίπ. Η Tesla επίσης έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας λόγω ατυχημάτων που έχουν γίνει με τους λεγόμενους «αυτόματους πιλότους» οχημάτων της που επιτρέπουν την κίνηση χωρίς την άμεση παρέμβαση του οδηγού.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα κέρδη της ενισχύθηκαν κατά 101 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο λόγω των πωλήσεων σε Bitcoin που αποτελούν περίπου το 10% των συνολικών επενδύσεων της εταιρείας στο κρυπτονόμισμα. Τα κέρδη από τις πωλήσεις Bitcoin, τις πωλήσεις περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και από επιστροφές φόρων αναλογούν στο 25% της συνολικής κερδοφορίας της εταιρείας που έφτασαν τα 93 σεντς για κάθε μια μετοχή.

Το Φεβρουάριο η Tesla και ο επικεφαλής της Ίλον Μασκ είχαν προκαλέσει αίσθηση στην αγορά όταν είχαν ανακοινώσει ότι η εταιρεία προχώρησε σε αγορές Bitcoin συνολικού ύψους 1,5 δις δολαρίων.

Όταν ο Μασκ είχε ανακοινώσει τις επενδύσεις αυτές για την Tesla είχε επίσης εκφράσει την πρόθεση να αρχίσει η εταιρεία να αρχίσει να δέχεται το κρυπτονόμισμα και ως μορφή πληρωμής, στέλνοντας τις τιμές σε νέα επίπεδα ρεκόρ για την εποχή. Ο Μασκ έχει πολλές φορές εκφράσει την προτίμησή του για διάφορα κρυπτονομίσματα. «Εκτιμούμε ότι θα αρχίσουμε να δεχόμαστε το Bitcoin ως μορφή πληρωμής για τα προϊόντα μας στο κοντινό μέλλον, αρχικά σε περιορισμένη βάση και με βάση τους ισχύοντες νόμους», είχε ανακοινώσει τότε η εταιρεία.

Η Tesla ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της σε μια χρονική συγκυρία που ετοιμάζεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε τρεις ηπείρους, την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση νέων εργοστασίων στο Όστιν του Τέξας και στο Βερολίνο. Η εταιρεία θα προσπαθήσει να παραδώσει φέτος σε πελάτες περίπου 750.000 οχήματα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός όμως η Tesla και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση μικροτσίπ και άλλων εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των οχημάτων, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Ο Μασκ παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις αυτές αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για όλο τον κλάδο όπως είπε κάνοντας λόγο για τα μεγαλύτερες προκλήσεις εφοδιαστικής που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η εταιρεία. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ελλείψεις σε εξαρτήματα από τρίτους κατασκευαστές θα επηρεάσουν την εταιρεία και αυτό και το τρίτο τρίμηνο του έτους.